Man loopt gevaarlijke vleesetende bacterie op door blootsvoets op strandschelp te stappen

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
woensdag, 15 mei 2024 om 11:17
anp 493208267
Brent Norman maakt zijn hele leven al strandwandelingen, maar z'n laatste tocht langs de kustlijn van Sullivan’s Island en Isle of Palms in de buurt van zijn Amerikaanse woonplaats Charleston zal hij nog lang heugen. Hij stapte op een schelp en kreeg in de dagen daarna ernstige pijn in zijn voet.
“Omdat de getijden vrij hoog waren, ben ik helaas op verschillende schelpen gestapt”, vertelt hij aan de lokale nieuwszender WCIV. “Ik ben mijn hele leven op stranden opgegroeid en ben op waarschijnlijk meer dan 10.000 schelpen gestapt.”
Maar in de dagen die volgden ging zijn voet steeds meer pijn doen. Norman beschreef de pijn alsof er een nagel die door zijn voet werd geduwd. Na een week en heel wat extra zwelling kon hij absoluut niet meer wandelen en besloot hij naar het ziekenhuis te gaan.
Het medisch personeel keek hem verbaasd en lichtelijk geschokt aan. “De ogen van iedereen achter de incheckbalie waren ongeveer twee keer zo groot als normaal. Ik kon zien dat mensen zich ongemakkelijk voelden toen ze om me heen zaten en ernaar keken”, aldus Norman.
Hij bleek een stevige voetinfectie te hebben die luistert naar de naam vibriosis – veroorzaakt door de vibrio-bacterie. Onbehandeld kan zo'n infectie uitmonden in necrotiserende fasciitis, een ernstige infectie waarbij het vlees rond een open wond afsterft. Ook levensgevaarlijke sepsis of amputatie van de voet zijn mogelijke complicaties.
De Amerikaan kreeg een antibiotica-injectie in het ziekenhuis en kreeg medicatie mee voor de komende weken. Hij zal wel twee keer nadenken voordat hij weer met open wondjes op zijn voeten over het strand gaat marcheren.