Moraalfilosoof: "Ongevaccineerden moeten officieel aangeven dat ze plaats op ic afstaan"

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
donderdag, 02 december 2021 om 10:55
anp 440313050
Ongevaccineerden zouden een document moeten ondertekenen waarmee ze aangeven op de hoogte te zijn van de gevolgen van hun vaccinweigering. Ook een solidariteitstaks kan een optie zijn, waarbij het geld rechtstreeks naar de zorg gaat.
Dat stelt moraalfilosoof Patrick Loobuyck van de Universiteit Antwerpen voor in de Gazet van Antwerpen. Ongevaccineerden moeten zich dan melden bij een vaccinatiecentrum en daar officieel het vaccin weigeren. “Ze kunnen dan een papier ondertekenen waarop staat dat ze op de hoogte zijn van de mogelijke gevolgen”, stelt moraalfilosoof Patrick Loobuyck van de Universiteit Antwerpen voor. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat je niet meer in de zorg kunt werken of “in een noodsituatie als coronapatiënt geen voorrang krijgt op mensen die wel gevaccineerd zijn.”
“Als mensen niet in het vaccinatiecentrum komen opdagen, kan de overheid een boete opleggen”, aldus Loobuyck. “Het is ook denkbaar dat wie de vaccinatie weigert een verplichte solidariteitstaks krijgt opgelegd, waarbij die persoon dan een geldsom betaalt die rechtstreeks naar de zorgsector gaat.”
Bron(nen): HLN