Na de 37e persconferentie: Wie gelooft dit duo nog?

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
door Redactievrijdag, 12 november 2021 om 19:33
collage 30
Dit was de 37e persconferentie. Tussen de eerste (in maart 2020) en deze is het vertrouwen in de regering en het beleid van Rutte/De Jonge met 40 procent gedaald.
Ook deze keer deden de bewindspersonen voorspellingen. Maar het einde van de pandemie en de maatregelen is al zo vaak aangekondigd dat het moeilijk te geloven is. En een premier die eerst voor groepsimmuniteit ging, mondkapjes niet wilde invoeren en verantwoordelijk was voor Dansen met Jansen heeft zijn krediet bij velen verspeeld. 82 procent van de Nederlanders gelooft niet dat de lockdown drie weken gaat duren. Begrijpelijk: de lockdown van oktober zou twee weken duren; het werd zes maanden.
Ook deze keer paste Rutte de bekende truc toe: maatregelen laten uitlekken die erger zijn dan de werkelijke maatregelen. Zo mag de horeca tot 8 uur open blijven, in plaats van tot 7 uur. Die trucjes werkten de eerste paar keer. Maar op de 37e persconferentie is het uitgewerkt. Bluffen wordt intussen ervaren als liegen.
En zo verbaast het vermoedelijk ook niemand dat vaccineren steeds iets minder vrijwillig wordt.
Het onderzoek van EenVandaag liet zien dat de meerderheid van de Nederlanders zich niet meer aan de maatregelen houdt. De horeca, de sportbonden, de winkeliers, de evenementensector, de popsector, iedereen was de afgelopen dagen boos of erger.
Na de persconferentie was er vooral opwinding over het plan niet-gevaccineerden voor delen van het maatschappelijk leven uit te sluiten.
Twitter na de Persconferentie: