Nederlandse onderzoekers: Kleine hoestdruppeltjes wél gevaarlijk

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
donderdag, 28 mei 2020 om 11:20
welingelichtekringen header 1
Om verspreiding van het coronavirus in bijvoorbeeld het openbaar vervoer en verpleeghuizen tegen te gaan, is goede ventilatie 'van cruciaal belang', schrijven natuurkundigen en medisch onderzoekers van de UvA in een onderzoek, dat in vakblad The Lancet verscheen.
Ze vroegen gezonde mensen te spreken en te hoesten. De kleine druppeltjes die zo in de lucht kwamen werden met laserlicht geanalyseerd. Wat bleek: na vijf minuten was nog de helft van de druppeltjes in de lucht aanwezig. "De mini-druppeltjes zijn daardoor veel gevaarlijker als het gaat om de overdracht van het coronavirus," aldus de Amsterdamse onderzoekers. In een goed geventileerde ruimte "verdween de helft van de druppeltjes in 2,5 minuut uit de lucht". Stond er een deur of raam open dan halveerde de hoeveelheid druppels al binnen dertig seconden.
Voldoende afstand houden tot elkaar in onder meer het ov is volgens de wetenschappers "niet genoeg om de risico's te beperken". Goede ventilatie is noodzakelijk. Daarmee gaan de resultaten in tegen wat het RIVM op dit moment aanneemt, namelijk dat het coronavirus zich vooral "via grotere druppeltjes verspreidt die niet lang in de lucht blijven hangen".
Bron(nen): NOS