Nieuw onderzoek: PFAS gaat door je huid de bloedbaan in

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
zondag, 23 juni 2024 om 7:06
136641453 l normal none
Perfluoralkylstoffen (PFAS), ook wel bekend als “forever chemicals,” blijken dwars door de menselijke huid te dringen. PFAS worden gebruikt in een breed scala aan producten, waaronder waterdichte kleding, anti-aanbak pannen en cosmetica, vanwege hun vochtwerende eigenschappen. Tot voor kort werd gedacht dat deze chemicaliën de huidbarrière niet konden passeren. Echter, een recente studie heeft dit idee ontkracht en onthuld dat PFAS binnen 36 uur na blootstelling in de bloedbaan kunnen terechtkomen.
Wat zijn PFAS?
PFAS zijn synthetische chemicaliën die al decennia lang worden gebruikt in huishoudelijke producten vanwege hun vermogen om water en vet af te stoten. Vanwege hun chemische stabiliteit en niet-afbreekbare aard worden ze vaak “forever chemicals” genoemd. Deze stoffen zijn in verband gebracht met verschillende gezondheidsproblemen, waaronder verstoring van het immuunsysteem, verminderde leverfunctie en een lager geboortegewicht.
De studie en bevindingen
Onderzoekers van de Universiteit van Birmingham onderzochten 17 veelgebruikte soorten PFAS en ontdekten dat de meeste van deze stoffen in staat waren om door de huid heen in de bloedbaan te komen. Uit de studie bleek dat 15 van de 17 geteste PFAS “substantiële” absorptie vertoonden, wat betekent dat ten minste 5% van de toegediende dosis door de huid werd opgenomen. Perfluoroctaanzuur (PFO), een PFAS die vaak wordt gebruikt in voedselverpakkingen, had een absorptiepercentage van 13,5% door de huid, met nog eens 38% dat in de huid zelf werd vastgehouden.
Gevolgen voor de gezondheid
De bevindingen van deze studie suggereren dat blootstelling aan PFAS via de huid een significantere bron van blootstelling kan zijn dan eerder werd aangenomen. Dit is bijzonder zorgwekkend gezien het wijdverbreide gebruik van PFAS in kleding en cosmetica. De meeste mensen bedekken zichzelf dagelijks onbewust met PFAS, wat kan leiden tot een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen door langdurige blootstelling.
Dr. David Megson van de Manchester Metropolitan University onderstreepte dat de bevindingen van de studie eerdere aannames over de moeilijkheid van PFAS-penetratie door de huid hebben weerlegd. Dit benadrukt de noodzaak voor bewustwording en regulering, aangezien de meeste mensen dagelijks aan deze toxische stoffen worden blootgesteld via kleding en cosmetica.