Nieuwe ontdekking: dit verklaart waarom sommigen sneller verouderen dan anderen

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
donderdag, 07 november 2019 om 12:27
welingelichtekringen header 1
De een blijft tot op hoge leeftijd vrijwel vrij van rimpels, terwijl de ander in zijn twintiger jaren al tekenen van gezichtsveroudering vertoont. De wetenschap heeft daar nu mogelijk een verklaring voor gevonden.
Natuurlijk speelt leefstijl een rol en dan met name het aantal uren dat je in de zon doorbrengt, maar voor een groot deel moet je gewoon geluk hebben met de veroudering van je huid. Onderzoekers van de universiteit van Strathclyde ontdekten dat er markers in je bloed terug te vinden zijn die waarschijnlijk al in je twintiger en dertiger jaren kunnen voorspellen hoe je zult verouderen.
Daarover schrijven ze in vakblad Nature Communications. De wetenschappers bestudeerden 1.191 mensen tussen 56 en 84 jaar en deden dat vier jaar later nog een keer. Ze keken naar de moleculen in bloedstalen en ontdekten verschillen. Er waren 12 stoffen in het metabolisme die de snelheid van de veroudering van de huid leken te bepalen. Werden deze stoffen teruggevonden in het bloed dan verouderde de huid van de proefpersonen sneller.
Het is een bijzonder resultaat, omdat er nog maar heel weinig bekend is over de biologische factoren die een rol spelen bij huidveroudering. Het belang daarvan gaat verder dan bepalen of iemand vroeg rimpels krijgt of niet. Het kan ook duidelijk maken hoe iemand zal reageren op een intensieve behandeling als chemotherapie.