Afgelopen weekeind was Omicron een ongenode gast op een zestigste verjaardagsfeestje in Somerset. De 18 andere gasten – allemaal tussen de 60 en 75 jaar – waren allemaal ingeënt.
"Veertien hebben het virus opgelopen", zegt professor Tim Spector van King's College London. “Gelukkig hadden de meesten niet meer dan verkoudheidsverschijnselen. Een of twee moesten hoesten, maar het waren voornamelijk loopneuzen, keelpijn, een beetje beroerd voelen - en binnen drie dagen waren ze weer beter. En het waren dus geen jonge mensen.”
Het team van Spector verzamelde al symptomen van honderden Omicron-gevallen om het virus beter te begrijpen. En deelt die - anders dan de Engelse overheid - ook met de wereld.
Verwacht wordt dat de variant tegen het einde van de week dominant zal worden in het VK. En Nederland zal niet lang daarna volgen.
Het vermogen van de variant om vaccins te ontwijken – zie de 14 verjaardagsgasten in Somerset – betekent dat het aantal Covid-19-gevallen onvermijdelijk opnieuw sterk zal stijgen.
Alleen "zeer strenge maatregelen" zullen voldoende zijn "om de groei te beheersen en R [het her-infectiepercentage] onder de 1 te houden", concludeert het Engelse RIVM.
In het zwartste scenario zullen - volgens de modellen - de Engelse ziekenhuizen de zorg niet aankunnen en zullen er nog eens 75.000 Britten sterven.
Maar dat scenario wordt steeds onwaarschijnlijker, naarmate er meer ervaringsfeiten over Omicron beschikbaar komen. De verjaardag van Somerset laat namelijk niet alleen zien dat Omicron mensen besmet die zijn gevaccineerd, maar ook dat die niet heel erg ziek werden.
En volgens de Sunday Times is dat de verwachting van veel deskundigen: de vaccinatie, versterkt door de booster, zal de schade aanzienlijk beperken.
Vroege gegevens uit Zuid-Afrika schetsen een optimistisch beeld. In de afgelopen weken is de gemiddelde verblijfsduur in het ziekenhuis van een Covidpatiënt in de provincie Gauteng, het epicentrum van Omicron, gehalveerd van acht dagen naar minder dan vier.
In Zuid-Afrika worden vooral mensen getroffen die niet eerder besmet raakten. In Engeland (en Nederland) zullen het vooral de mensen zijn die niet gevaccineerd zijn of die nog geen booster hebben gekregen. Die zijn kwetsbaarder.
"We staan er nu stukken beter voor dan aan het begin in 2020", zegt Professor Graham Medley, voorzitter van het Britse OMT.
Bron(nen): Sunday Times