Onderzoek per direct gestopt: alzheimermedicijn verslechterde geheugen juist

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
zondag, 14 juli 2019 om 12:31
welingelichtekringen header 1
Een grote teleurstelling voor onderzoekers en deelnemers: een onderzoek naar een veelbelovend medicijn tegen alzheimer is per direct stopgezet. Het geheugen van mensen verslechterde juist in plaats van dat het verbeterde.
Het middel, dat bestaat uit tabletten die de aanmaak van alzheimer-eiwitten moesten afremmen, werd getest in het Brain Research Center in Amsterdam en Den Bosch. Iedereen kon zich aanmelden om mee te doen en de studie zou maximaal acht jaar duren.
Maar het medicijn, dat CNP520 ofwel umibecestat heet, bleek een averechts effect te hebben. Bij mensen die het middel kregen ging het geheugen sneller achteruit dan bij mensen die een placebo slikten. Medicijnontwikkelaar Novartis zag zich daardoor gedwongen om het onderzoek te stoppen.
Het aantal mensen met dementie, waar alzheimer onder valt, neemt door de vergrijzing flink toe. Een op de vijf Nederlanders zal op enig moment dement worden. Onderzoekers zijn al decennia op zoek naar een medicijn. Zeker 400 middelen zijn getest, maar allemaal bleken ze niet te werken.
Bron(nen): AD