Scherpe stijging aantal mensen met leverkanker

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
vrijdag, 01 november 2019 om 11:01
welingelichtekringen header 1
In het Verenigd Koninkrijk is het aantal mensen dat leverkanker krijgt in tien jaar tijd geëxplodeerd. Obesitas speelt een grote rol in de snelle stijging.
Tussen 2007 en 2017 nam het aantal patiënten met leverkanker met 80 procent toe. Naar verwachting gaat die stijging ook de komende decennia door. Deels komt dat doordat artsen steeds beter in staat zijn verschillende kankersoorten te diagnosticeren. Leverkanker is wereldwijd de zesde meest voorkomende kankersoort. Ook in Nederland is een stijging te zien.
Volgens Cancer Research UK is een kwart van de diagnoses gelinkt aan overgewicht en obesitas. In het algemeen wordt geschat dat de helft van alle gevallen van leverkanker te voorkomen is. Roken, drugsgebruik, alcohol en overgewicht worden gezien als de belangrijkste risicofactoren.
Vooral bij leverkanker is preventie belangrijk, omdat de ziekte meestal pas heel laat wordt ontdekt en de overlevingskansen dan gering zijn. "Voorkomen is altijd beter dan genezen, maar dat is in het bijzonder het geval bij leverkanker. De ziekte wordt bijna altijd pas gevonden in een vergevorderd stadium, waarbij genezing bijna onmogelijk is," zegt Hassan Malik van het University Hospital Aintree.
Bron(nen): The Guardian