5 alcoholische mythes ontkracht

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
door Chantal Caeszondag, 27 oktober 2013 om 21:16
welingelichtekringen header 1
We hebben weer een lijstje gevonden in voor het ontkrachten van alcoholmythes. Zo blijkt alcohol helemaal geen hersencellen te doden, maar kan de combinatie met energydrinks wel voor gevaarlijke situaties zorgen. Hieronder een lijst met 5 ontkrachte alcoholmythes:
 1. Bier na wijn geeft venijn
  In welke volgorde je alcoholische drankjes achterover slaat speelt helemaal geen rol bij de neveneffecten van alcohol. Of je dezelfde hoeveelheid alcohol enkel met bier of allemaal verschillende soorten dranken door elkaar heen naar binnen werkt maakt geen verschil uit. Je krijgt in alle gevallen last van uitdroging, geheugenverlies, misselijkheid en je wordt overgevoelig voor licht en geluid.
 2. Alleen bierdrinkers krijgen een bierbuik
  Een mythe die de meest mensen ondertussen wel door hebben, maar het maakt natuurlijk helemaal niets uit welke alcoholische drank je drinkt. Alcohol bevat over het algemeen veel calorieën en is daarom oorzaak voor veel gewichtsproblemen, zo ook de bekende bierbuik.
 3. Koffie helpt tegen een kater
  Er is maar één juiste manier om een kater te bestrijden en dat is simpelweg afwachten tot het allemaal voorbij is. Je lichaam heeft tijd nodig om de alcohol in je lichaam af te breken en cafeïne bespoedigt dat proces niet.
 4. Alcohol doodt hersencellen
  Volgens de New York Times wordt de hoofdpijn die bij een kater hoort niet veroorzaakt door dode hersencellen. Alcohol verstoort wel de werking van de hersenen, maar doodt hierbij geen hersencellen.
 5. Door alcohol met energiedrank te mixen word je sneller dronken
  Energydrinks zorgen er niet voor dat dezelfde hoeveelheid alcohol nog sterker wordt, maar het zorgt wel voor een andere manier van dronkenschap. Door de extra cafeïne in de drank ontstaat er een soort ‘klaarwakker-dronkenschap’. Je hebt nog steeds dezelfde hoeveelheid alcohol in je bloed, maar door de cafeïne voel je je een stuk minder dronken. Een gevaarlijke combinatie die tot vervelende situaties kan leiden.