Voedingssupplement dat overgewicht tegengaat volgend jaar op de markt

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
door Désirée du Roydonderdag, 02 september 2021 om 10:37
anp 415013124
Er komt binnenkort een voedingssupplement op de markt dat overgewicht tegengaat. Het middel, gebaseerd op een darmbacterie, is goedgekeurd door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA).
De bacterie, die de illustere naam Akkermansia muciniphilade heeft gekregen, gaat de schadelijke gevolgen van overgewicht tegen waardoor het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk kleiner wordt. 'De bacterie herstelt de werking van de darmbarrière, wat leidt tot verminderde ontsteking en uiteindelijk een betere controle van de vetopslag, het glucosemetabolisme en het energieverbruik', klinkt het in een persbericht.
Dit voorjaar werd het effect van het natuurlijke ingrediënt al bekend, maar nu is er dus ook groen licht van Europa. “Het middel voorkomt dat de gezondheidstoestand van mensen met overgewicht verergert. Onderzoekers stelden bij de proefpersonen ook een afname van ontstekingsmarkers in de lever, een lichte afname van het lichaamsgewicht en een daling van het cholesterolgehalte vast”, klonk het.
Het was de universiteit van Wageningen die al in 2007 de darmbacterie ontdekte. De Belgische universiteit van Leuven begon vervolgens de studie om de bacterie aan mensen te kunnen toedienen. Dat voedingssupplement is nu klaar. “Een capsule of tablet, dat moet nog bepaald worden”, zegt professor Patrice Cani (UCLouvain).
Bron(nen): HLN