Voordelen borstvoeding worden overdreven

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
vrijdag, 02 augustus 2019 om 7:51
80129237 m
Als je op internet zoekt naar de voordelen over borstvoeding ten opzichte van flesjes ga je je een ontaarde moeder voelen als je flesjes gaat geven of hebt gegeven. Maar het is de vraag of het verschil wel echt zo groot is. Sommige vermeende voordelen blijken niet aan te tonen, zoals de kans dat je baby later overgewicht krijgt. "Het staat buiten kijf dat moedermelk het beste is dat je een baby kan geven", zegt professor Yvan Vandenplas, diensthoofd KidZ Health Castle (pediatrie) van het UZ Brussel tegen de Morgen. "Maar dat wil niet zeggen dat de kunstvoeding daarom echt slecht is. Er is zeker een verschil tussen beide, maar wordt met de jaren beetje bij beetje kleiner."
Het verschil is ook heel moeilijk te onderzoeken. Je kunt wel onderzoeken hoe kinderen zich ontwikkelen die borstvoeding kregen ten opzicht van flessenkinderen. Maar misschien (waarschijnlijk) is de gemiddelde borst-moeder anders dan de gemiddelde fles-moeder. De verschillen tussen hun kinderen kan dus ook heel andere oorzaken hebben.
Vandenplas wijst erop dat ook kunstmelk door de jaren heen erg veranderd is en dat hier ook veel onderzoek naar gebeurt. De huidige generatie poedermelk lijkt in niets op wat in de jaren 50 werd gegeven. Daar zaten toen bijvoorbeeld veel te veel proteïnen in, die inderdaad het risico op overgewicht verhoogden. Wat nu gemaakt wordt, is van veel betere kwaliteit.
"Ouders die geen borstvoeding willen geven en kiezen voor een fles, moeten zich niet schuldig voelen", besluit de pediater.
Bron(nen): De Morgen