Waarom Noord-Europeanen meer alcohol drinken

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
door Jeannette Krasmaandag, 19 november 2018 om 14:38
welingelichtekringen header 1
Het onderzoek verschijnt op het moment dat de Wereldgezondheidsorganisatie nieuwe cijfers presenteert over de alcoholconsumptie in Europa. Daaruit blijkt dat alcoholgebruik niet hard aan het dalen is. Bijna de helft van alle volwassen mannen loopt het risico op gezondheidsproblemen door een gevaarlijk drinkpatroon.  
Hou je wel van een borrel op een koude winteravond? Dan ben je niet de enige. Uit een nieuwe studie blijkt dat mensen die in een koud klimaat leven met minder zonlicht vaker stevig drinken.
Amerikaanse onderzoekers vonden een verband tussen de gemiddelde temperatuur, het aantal uur zonlicht en de alcoholconsumptie. Ze gebruikten daarvoor data uit 193 landen en ontdekten dat binge drinken en leverziekten vaker voorkomen in koude landen.
Een Schotse arts pleit nu voor een verbod op alcoholreclame in de wintermaanden. Mede-onderzoeker dr. Ramon Bataller van het leveronderzoeksinstituut in Pittsburgh zegt: "Dit is de eerste studie die systematisch aantoont dat wereldwijd in koude gebieden met minder zonuren meer alcohol gedronken wordt. Er komt ook meer levercirrose voor."
Alcohol verwijdt de bloedvaten en zorgt voor de toestroom van warm bloed naar de huid. Je krijgt het er dus warm van als het koud is. Drinken is bovendien gelinkt aan depressies, die ook vaker voorkomen als er minder zonlicht is.
Bron(nen): BBC