Waarom overgewicht de kans op kanker vergroot

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
woensdag, 14 november 2018 om 11:44
welingelichtekringen header 1
Obesitas is na roken de grootste vermijdbare oorzaak van kanker. Hoe het kan dat zwaarlijvigheid de kans op de ziekte vergroot was tot nu toe onduidelijk. Een nieuwe ontdekking werpt licht op de zaak.
Een bepaald type afweercel, dat het lichaam gebruikt om tumorweefsel te vernietigen, raakt verstopt door vet en houdt dan op met werken, aldus onderzoekers van het Trinity College in Dublin. Ze hopen een medicijn te vinden dat deze 'killercells' kan herstellen. "Een bestanddeel dat de opname van vet door de cellen kan blokkeren kan helpen. We hebben daar in het lab al succesvol mee geëxperimenteerd. Maar flink afvallen is natuurlijk altijd gezonder," aldus een van de onderzoekers.
Eerder al vermoedden experts dat vet signalen naar het lichaam stuurt die zowel schade aan cellen toebrengen als hun aantal laat toenemen. "Hoewel we weten dat obesitas de kans op 13 soorten kanker vergroot, begrijpen we nog steeds niet precies wat het onderliggende mechanisme is," aldus dr. Leo Carlin van Cancer Research UK. "Maar deze studie biedt weer meer inzicht." Meer dan een op de 20 gevallen van kanker wordt veroorzaakt door overgewicht. In het algemeen is een op de drie gevallen vermijdbaar door gezond te leven. Dat wil heel simpel zeggen: zorg dat je niet te veel weegt, stop met roken, eet gezond, beweeg voldoende, beperk je alcoholinname en verbrand niet in de zon.  
100541385 chart obesity cancer h49on nc
Bron(nen): BBC