Waarom voeren we 2G in en hoe effectief is het?

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
zaterdag, 13 november 2021 om 11:00
anp 440544128
Met de invoering van het 2G-beleid gaan we weer een stapje verder richting een vaccinatieplicht: een negatieve test is immers niet meer voldoende. Je moet óf gevaccineerd zijn óf genezen verklaard van Covid-19 om ergens binnen te komen.
Waarom is 3G niet meer goed genoeg? "De spelregels zijn veranderd, omdat het virus is veranderd," zegt immunoloog Ger Rijkers tegen RTL Nieuws. "Dat komt door de beruchte deltavariant van het coronavirus. De deltavariant springt gemakkelijker over van persoon naar persoon dan het coronavirus voorheen deed."
"Door de deltavariant bescherm je eigenlijk je omgeving niet meer. Niet als je omgeving niet gevaccineerd is. Daarom is een 2G-beleid nu snel nodig, om ongevaccineerden te beschermen."
Volgens Rijkers zal 2G effectief zijn. "Neem een café. Als je alleen mensen binnenlaat die gevaccineerd zijn of hersteld zijn van de ziekte, kunnen zij nog wel het virus met zich meedragen. Ze worden daar zelf niet ernstig ziek van. Ze kunnen het overdragen aan de medebezoekers, maar zij worden er ook niet ernstig ziek van."
"Als er mensen in een kroeg zijn die geen vaccinatie hebben gehad, dan wordt het een ander verhaal. Zij lopen gewoon gevaar omdat ze ziek kunnen worden. Dan leidt een avondje in de kroeg niet alleen tot besmettingen, maar ook tot ziektegevallen en dus meer opnames in het ziekenhuis."
Bron(nen): RTL Nieuws