Waarom vrouwen depressief kunnen worden van de pil

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
donderdag, 14 mei 2020 om 9:39
welingelichtekringen header 1
Langzaam is overtuigend bewezen dat de anticonceptiepil een negatieve invloed kan hebben op de stemming van vrouwen. Het is reden voor huisartsen om voortaan meer aandacht te besteden aan de psychologische effecten van de pil.
Frank Broekmans, gynaecoloog en hoogleraar aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) zegt daarover tegen RTL Nieuws: "Ik hoor niet zelden vrouwen zeggen dat ze 'heel erg depressief' worden van de pil of het spiraaltje. Ze beschrijven het soms als een 'grauwe sluier'. Soms voelen ze dat pas achteraf, als ze zijn gestopt met de pil. Dan ervaren ze weer een soort algemeen gevoel van meer vrolijkheid. Alsof er een gordijn is opengetrokken."
Estrella Montoya, biopsycholoog aan de Universiteit Utrecht en gespecialiseerd in hormonen en onze hersenen, valt hem bij: "Vrouwen kunnen zich door hormonen somberder voelen, neerslachtig, minder zin hebben om dingen te ondernemen, en ook een veelgehoord effect van hormonale conceptie is minder zin in seks."
Hoe dat kan? "De hormonen die ons lichaam in komen via de pil of het spiraaltje, werken niet alleen maar in onze baarmoeder", zegt Montoya. "Ze werken ook op de hersenen. Daardoor beïnvloedt de pil niet alleen maar je vruchtbaarheid, maar ook je psyche."
Het sombere gevoel komt voornamelijk doordat je testosterongehalte met 60 procent daalt als je de pil slikt. Frank Broekmans: "We weten dat dat hormoon belangrijk is voor het ervaren van plezier, je goed voelen, en ook voor het libido van de vrouw."
Montoya wil wel benadrukken dat de meeste vrouwen zich 'gewoon prima' voelen bij het slikken van de pil. "Maar houd er rekening mee dat als je al eerder depressies of stemmingsstoornissen hebt gehad, je wellicht gevoeliger bent voor het krijgen van een depressie door hormonale veranderingen bij gebruik van de pil of het spiraaltje."
Bron(nen): RTL Nieuws