Wereldwijde studie: Mondkapjes verminderen aantal coronabesmettingen met 53 procent

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
door Jeannette Krasdonderdag, 18 november 2021 om 11:45
welingelichtekringen header 1
In weinig landen is het dragen van mondkapjes zo ter discussie gesteld als in Nederland. Een nieuwe grote overzichtsstudie toont weer aan hoe erg we het mis hadden. Mondkapjes blijken zelfs het effectiefste wat je zelf kunt doen tegen het virus.
Het dragen van een mondkapje dringt het aantal coronabesmettingen terug met 53 procent, blijkt uit de eerste wereldwijde studie naar de coronamaatregel. Ook afstand houden en handen wassen zijn nuttig, maar de mondkapjes zijn het meest effectief. "Deze systematische review en meta-analyse laat zien dat meerdere persoonlijke beschermende maatregelen, zoals handen wassen, mondkapjes dragen en afstand houden, een groot effect hebben op het aantal besmettingen," schrijven de onderzoekers in gerenommeerd vakblad BMJ.
De wetenschappers analyseerden de resultaten van meer dan dertig studies uit de hele wereld en concluderen dat mondkapjes zorgen voor een statistisch significante reductie van 53 procent van het aantal coronabesmettingen. Anderhalve meter afstand houden leidt tot een reductie van 25 procent.
Dit zijn dus twee heel effectieve maatregelen om het coronavirus terug te dringen, die weinig kosten en een stuk minder ingrijpend zijn dan een lockdown.
Bron(nen): The Guardian