Wetenschappers: Gezond leven belangrijk voor milder ziekteverloop Covid-19

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
dinsdag, 19 mei 2020 om 9:39
hh 410621692
Gezond eten, genoeg bewegen en maat houden met alles wat ongezond is, het kan leiden tot een milder ziekteverloop van Covid-19. Daarom moet het kabinet zich richten op leefstijladvies zeggen onderzoekers van TNO en het Leids Universitair Medisch Centrum in Trouw.
Een gezonde leefstijl is belangrijk om complicaties bij een virusinfectie te voorkomen, stellen de wetenschappers. Met een eventuele tweede golf in gedachte is het dus de moeite waard om geld en tijd te steken in de bevordering van zo'n gezonde leefstijl.
Hoe groot de invloed van gezond leven precies is bij het verloop van Covid-19 is onbekend, maar er zijn duidelijke aanwijzingen dat gezond eten, genoeg bewegen en genoeg slapen een gunstig effect hebben. Typische leefstijlaandoeningen zoals hoge bloeddruk, diabetes en hart- en vaatziekten zijn vaak de reden dat mensen onder de 70 in het ziekenhuis belanden na een coronabesmetting.
Gezond leven kan dus lonend zijn. De onderzoekers raden in het bijzonder ontstekingsremmende voedingsmiddelen aan als vette vis (Omega 3-vetzuren) en bijvoorbeeld broccoli, frambozen of druiven. Voldoende bewegen is ook cruciaal. “Regelmatige fysieke activiteit en regelmatige lichaamsbeweging kunnen de veroudering van het immuunsysteem beperken of vertragen, wat verder bewijs levert dat lichaamsbeweging gunstig is voor de immunologische gezondheid”, schrijven de onderzoekers.
Hun advies wordt gesteund door de Vereniging Arts & Leefstijl, AMC, Radboud UMC, Menzis en Kenniscentrum Sport & Bewegen.
Bron(nen): Trouw