Zo kan het ook: Britten vrijwillig in lockdown om kerst te redden

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
maandag, 20 december 2021 om 9:30
anp 442229508
In het Verenigd Koninkrijk ontploft de omikronvariant. Premier Boris Johnson heeft ondertussen veel van zijn gezag verloren. En daarom doe de Britten zelf maar wat hen goed dunkt: ze gaan 'stiekem in lockdown', schrijft NRC.
Het rommelt bij Johnson en zijn partij. Er zijn de geheime feestjes in lockdowntijd, er stapte een minister op uit onvrede met nieuwe coronamaatregelen, die bovendien door de Conservatieven zelf niet werden gesteund, maar er enkel kwamen door steun van de oppositie. Ook werd een belangrijke deelverkiezing verloren.
Omdat de Britten de omikronbui al voelen hangen, zijn ze bij gebrek aan coronabeleid vanuit de regering, zelf voorzichtiger geworden. Overal, zelfs tijdens een kerkconcert, worden mondkapjes gedragen. Veel mensen doen zelftests, die gratis te bestellen zijn. Reserveringen in restaurants, pubs en hotels worden massaal geannuleerd. Het is rustig bij de kappers, terwijl dit normaal de drukste periode van het jaar is. En ook theaters cancelen zelf voorstellingen.
Het VK is een 'stiekeme lockdown ingegaan en legt zichzelf restricties op om kerst te redden', schrijft de Daily Telegraph. In de straten van Londen is het rustiger dan anders. Een aanwezige van het eerder genoemde kerkconcert, Gus Franklyn, stelt zijn bezoek aan een grote speelgoedwinkel waar hij met zijn nichtje heen zou gaan, uit. "Het lijkt me beter om die massa’s mensen te vermijden. Ik pas me aan zonder in overdreven angst te leven.”
Bron(nen): NRC