Influencers wassen hun haar met rauw ei: werkt dat?

Shampoo is allang geen simpel zeepsopje meer voor het haar. Het kan vitamines bevatten, 'essentiële' oliën en andere dure stofjes waar je haar niet zonder kan. Maar de influencer van tegenwoordig wil back to basic. Sommigen smeren nu rauw ei in hun haar om het schoon te krijgen.

Op TikTok wemelt het van de huisgemaakte haarmaskers en shampoos met rauw ei. Paulien Bulens (22) testte het uit: “De stank van dat ei valt niet te beschrijven”, vertelt ze aan HLN. “Gelukkig kreeg ik het er makkelijk uitgespoeld, maar twee dagen later rook mijn haar nog steeds naar ei. Los van de nare geur hielp het wel. Je ziet niet meteen resultaat, maar enkele dagen later leek mijn haar wel glanzender.”

Eieren bevatten stoffen die goed zijn voor je haar, legt kapster Chloë Wierinckx uit. “Ze bevatten veel vitamine A en vitamine B12. Die eerste beschermt je haar tegen afbreken en die tweede ondersteunt de haargroei. Maar vitamine B12 en proteïne zijn vooral bevorderlijk voor de haargroei wanneer je ze eet, niet wanneer je ze smeert. Als je graag langere lokken wilt, kan je die eieren beter opeten.”

Ei kan wel iets helpen bij de vochtbalans en de vetheid van je haar, maar verwacht geen wonderen. "Een ei zal nooit zo diep in je hoofdhuid binnendringen. Gespleten haarpuntjes voorkomen is ook lastig. Wanneer je haar tegen je kleding wrijft, ben je je puntjes al aan het beschadigen. Je kan ze beter laten bijknippen dan een rauw ei op je hoofd te kletsen. En als je gezonder haar wil, raden we toch nog steeds professionele kappersproducten aan.”