De welvarendste tien procent van de wereldbevolking blijkt verantwoordelijk voor maar liefst tweederde van de opwarming sinds 1990, met alle gevolgen van dien voor extreme weersomstandigheden. Dat blijkt uit een studie in het vakblad Nature Climate Change. De cijfers zijn nog schrijnender voor de allerrijksten. De top één procent van de wereldbevolking draagt 26 keer meer bij aan extreme hittegolven dan de gemiddelde wereldburger. Ook hebben zij 17 keer meer invloed op droogtes in het Amazonegebied.
Het wrange is dat juist de armste gebieden het hardst getroffen worden door deze
klimaatverandering. Tropische regio's zoals het Amazonegebied, Zuidoost-Azië en delen van Afrika krijgen de zwaarste klappen, terwijl zij historisch gezien het minst hebben bijgedragen aan de uitstoot.
Grote vervuilers moeten meer bijdragen
Als iedereen zou leven zoals de armste helft van de wereldbevolking, zou er sinds 1990 nauwelijks sprake zijn geweest van extra opwarming, menen de onderzoekers. Alleen al de rijkste tien procent van de Verenigde Staten en China zorgt voor een verdrievoudiging van extreme hitte in kwetsbare gebieden.
Niet alleen consumptie, maar ook financiële investeringen spelen een grote rol. De onderzoekers pleiten daarom voor gerichte maatregelen waarbij de grootste vervuilers meer moeten bijdragen aan klimaatactie. Dit zou ook kunnen helpen bij het financieren van aanpassingen in kwetsbare landen.