Mysterieuze hepatitis nu ook bij Nederlandse kinderen vastgesteld

In Nederland, Denemarken, Ierland en Spanje zijn nu ook gevallen van de mysterieuze hepatitis vastgesteld bij jonge kinderen. Tot op heden tasten gezondheidsdiensten in het duister over de oorzaak van de ziektegolf.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) opende afgelopen week al een onderzoek naar gevallen van ernstige hepatitis bij tientallen kinderen in Groot-Brittannië. De ziekte komt tot uiting door symptomen als geelzucht, diarree, braken en buikpijn. Meerdere kinderen werden zo ernstig ziek dat ze een levertransplantatie moesten ondergaan.

Wat betreft de nieuwe ziektegevallen in Nederland en andere Europese landen meldt het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC): “Deze gevallen worden onderzocht. Op dit moment is de exacte oorzaak van de hepatitis bij deze kinderen nog onbekend.”

Mogelijk is het adenovirus de boosdoener. Ook wordt onderzocht of Covid-19, andere besmettingen of milieufactoren ten grondslag liggen aan de mysterieuze nieuwe leverziekte. Bij 'verschillende' besmette kinderen is het corona- of het adenovirus vastgesteld, maar het is nog onduidelijk in hoeverre deze virussen een rol spelen bij de ontwikkeling van de nieuwe ziekte, zegt de WHO.

Bron(nen):   HLN