Kun je acné krijgen van stress?

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
dinsdag, 20 februari 2024 om 11:44
137258373 m
Sinds dermatologen erop zijn gaan letten, blijken veel huidproblemen te ontstaan of te verergeren door stress. In de dagelijkse praktijk ziet de dermatoloog herhaaldelijk huidziekten waar de psyche zijn weg naar buiten zoekt. Degenen die vaak en herhaaldelijk aan stress worden blootgesteld, reageren fysiologisch door het hormoon cortisol af te geven. Cortisol, samen met adrenaline en noradrenaline, helpt ons om "vecht-en-vlucht"-situaties correct in te schatten en ernaar te handelen. Het maakt niet uit of er een tijger om de hoek staat of een vervelende baas, een nare buurman of een nare blauwe enveloppe - wanneer we gestrest zijn, komt ons ingenieus uitgeruste hormonale systeem in actie. Dat is prima, behalve als het te lang duurt of chronisch is.
Stress kan elke huidziekte, zoals neurodermitis, verergeren. Deze niet-besmettelijke, chronisch inflammatoire huidziekte, kan een grote impact hebben op ons dagelijks leven als het ingewikkelder wordt. Ernstige jeuk die steeds erger wordt naarmate je meer krabt, rode ontstoken huidgebieden, puistjes, blaren of een platte verdikking van de huid en chronische droogheid zijn veelvoorkomende tekenen van neurodermitis. Cortisol verschuift de balans van geslachtshormonen en stimuleert de talgklieren, wat resulteert in puistjes en acne. Stress verergert ook rosacea en psoriasis, schrijft de medisch redacteur van de Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Naast de klassieke huidziekten zijn er nog andere zogenaamde psychosomatische huidziekten. Onder zware stress hebben jonge, ambitieuze vrouwen meer kans om acne excoriée des jeunes filles te ontwikkelen - wat zoiets betekent als "gekrabde acne bij jonge meisjes".
Het wordt ook wel krabacné genoemd, en is een vorm van acné waarbij niet zozeer ontstekingen of mee-eters op de voorgrond staan, maar juist krablaesies in het gezicht of op de rug. Acné excoriée des jeunes filles komt het meest voor bij vrouwen tussen de 15 en 45 jaar, waarbij jonge meisjes de grootste groep vormen. Deze vorm van acné zien we overigens soms ook bij jongens en mannen.
Mensen met acné excoriée des jeunes filles hebben de neiging om hun huid voortdurend in de spiegel te controleren op oneffenheden. Ieder bultje, puistje of mee-etertje moet uitgeknepen worden. Meestal wordt dit geforceerd, waardoor de huid beschadigd raakt. Gevolgen zijn beschadigingen als korstjes, acné-littekentjes en open wondjes.