Schiphol mag kankerverwekkende PFOS blijven lozen: slootwater toch al zwaar vervuild

De Raad van State heeft bepaald dat de luchthaven Schiphol door mag gaan met het lozen van giftig afvalwater in een sloot die in direct contact staat met oppervlaktewater in de regio.

Regenwater wat op zwaar vervuilde grond valt, mag worden geloosd en zo mag maximaal 38.000 liter per etmaal afvloeien, meldt Schipholwatch, een kritisch omwonendencollectief van Schiphol.

80 procent vissensterfte is acceptabel volgens RvS
Er zit tien keer zoveel PFOS in het water als er volgens de vergunning in mag zitten. Dit is met 0,1 microgram PFOS per liter water een ruime vrijstelling. Uit onderzoek van het RIVM blijkt namelijk dat 80 procent van alle vissen al doodgaat bij een tien keer lagere concentratie van 0,01 microgram PFOS per liter.

Toch mag Schiphol in ieder geval tot 2024 doorgaan met de lozingen. “De lozingen leiden immers niet tot een significante of meetbare bijdrage aan het PFOS-gehalte dat al aanwezig is in het watersysteem”, aldus de Raad van State.

Levensgevaarlijke troep
PFOS is net als PFAS en PFOA een nauwelijks afbreekbare stof, waar we telkens weer mee in aanraking komen door de waterkringloop. De chemische troep zit in regenwater overal ter wereld, in het oppervlaktewater en in de grond. Met de jaren wordt steeds duidelijker hoe giftig dit soort stoffen zijn voor mens en dier. De maximaal toegestane concentraties worden keer op keer verlaagd.

Deze 'forever chemicals' zijn kankerverwekkend, zorgen voor een hoger cholesterolgehalte, meer kans op diabetes en een slechter werkend immuunsysteem. Bij kinderen kunnen ontwikkelingsstoornissen optreden en vrouwen worden minder vruchtbaar, krijgen een hogere bloeddruk als ze zwanger zijn en pasgeborenen hebben een lager geboortegewicht.