Mysterieuze besmettelijke en dodelijke longziekte in Argentinië

In een provinciestad in Argentinië woedt een geheimzinnige, besmettelijke longziekte, die in korte tijd negen mensen heeft getroffen. Drie van hem zijn dood.

Alle gevallen komen uit een particuliere medische kliniek in de noordwestelijke provincie Tucuman.

De autoriteiten zeggen dat het zeker geen Covid is en dat veel voorkomende soorten griep zijn uitgesloten. Maar het gaat wel om een infectieziekte, lijkt het.

Het derde slachtoffer was een 70-jarige vrouw die in de kliniek was opgenomen voor een chirurgische ingreep.

Artsen geloven dat ze mogelijk "patiënt nul" was voor de luchtwegaandoening. De anderen die ziek zijn geworden met de longaandoening waren medisch personeel in het centrum.

Niemand in de familie- en kennissenkring van de besmette mensen heeft tot nu toe symptomen ontwikkeld.

De mysterieuze ziekte eiste maandag zijn eerste slachtoffer onder werknemers in de kliniek en een tweede twee dagen later.

Minister van Volksgezondheid Luis Medina Ruiz zei dat de patiënten zijn getroffen door "een ernstige ademhalingsaandoening met tweezijdige longontsteking … zeer vergelijkbaar met Covid".

Symptomen waren onder meer hoge koorts, pijn in het lichaam en ademhalingsmoeilijkheden.

Prof. Beate Kampmann van de London School of Hygiene and Tropical Medicine zei: "Het is te vroeg om commentaar te geven op de vraag of dit een bedreiging vormt voor een bredere bevolking of beperkt blijft tot de instelling, of dat het kan worden veroorzaakt door een nieuwe ziekteverwekker of een die we al kennen."

Bron(nen):   BBC