Sjoemelsigaret onder vuur in de rechtbank: Worden straks alle huidige sigaretten verboden?

gezondheid
vrijdag, 02 september 2022 om 16:31
welingelichtekringen header 1
Stichting Rookpreventie Jeugd is een rechtszaak begonnen tegen het ministerie van VWS over de meetmethodes die worden gebruikt bij het testen van schadelijke stoffen in sigarettenrook. De uitspraak kan ervoor zorgen dat alle huidige sigaretten uit de handel worden genomen.
De 'sjoemelsigaret' wordt door een rookmachine getest op de uitstoot van teer en nicotine. Een machine rookt alleen heel anders dan een mens. Er zitten gaatjes in het filter, die door de roker worden ingedrukt. Zo krijg je meer schadelijke stoffen binnen. De rookmachine drukt die gaatjes niet in.
Wanneer sigaretten volgens de meer waarheidsgetrouwe Canadese methode worden gemeten, komen de teerwaardes van veel sigarettenmerken meer dan drie keer boven de wettelijke grenzen uit. Het RIVM rangschikte in 2018 de meest kankerverwekkende merken, waarbij Lucky Strike en Marlboro respectievelijk 228 procent en 248 procent over de maximale wettelijke grens heen gingen.
Veel te rooskleurig beeldHet RIVM erkent de meetfouten, maar de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) mag niet handhaven, want de meetmethode is Europees goedgekeurd. De antirooklobby is dus druk aan het procederen geslagen. Het Europese Hof in Luxemburg oordeelde dat de rookmachine-methode werkt en is toegestaan, maar dat de uitkomsten onduidelijk en ontransparant zijn voor de roker.
De roker werd dus voor de gek gehouden en kon niet weten dat zijn sigaret zo schadelijk was voor zijn gezondheid. “Feitelijk krijgt de rechtbank Rotterdam nu de opdracht te bepalen of de meetmethode in orde is geweest met het oog op de volksgezondheid of dat een andere meetmethode niet toch beter was”, zei een woordvoerder van het Europese Hof eerder dit jaar.
Eerst moet er opnieuw worden gemeten, maar dan met afgeplakte gaatjes (net zoals rokers dat met hun vingers doen). Als de uitkomsten veel hoger uitvallen, dan kan de rechter besluiten dat de huidige sigaretten te gevaarlijk zijn en dat ze allemaal direct uit de winkels moeten verdwijnen. De uitspraak van de rechter in Rotterdam is over ongeveer zes weken.
Bron(nen): AD