Studie: het aantal stappen niet het belangrijkste, maar het tempo

Moet je echt minstens 10.000 stappen lopen per dag? En maakt het tempo nog wat uit? Een Australische onderzoeksgroep volgden de gezondheid van een aantal mensen 7 jaar, van wie ze wisten hoeveel die bewegen op een dag.

Het is niet erg als je de richtlijn van 10.000 stappen per dag niet haalt. Je lichaam geniet al gezondheidsvoordelen van wandelen vanaf 3800 stappen per dag, schrijft Het Nieuwsblad. De onderzoekers ontdekten wel dat het risico op hartaandoeningen, kanker en vroegtijdige sterfte met ongeveer tien procent verlaagt na elke 2.000 stappen die je extra zet. Hoe dichter je in de buurt van die 10.000 stappen komt, hoe uitgebreider het voordelenpakket. Als het gaat om het voorkomen van dementie moet je proberen vol te houden tot 9.800 stappen per dag. Als je dagelijks zoveel stappen zet zou je kans om de ziekte te krijgen 50 procent lager liggen. Vanaf 3.800 stappen heb je een risicoreductie van 25 procent.

Naast deze conclusie, zorgde de studie voor nog een tweede, verrassende en die mensen met tijdgebrek kan interesseren. Het tempo van je wandeling is belangrijker dan het aantal stappen op de teller. Als je elke dag een half uur in een behoorlijk tempo loopt, heb je al aanzienlijk minder kans op hartaandoeningen, kanker, dementie en vroegtijdige sterfte dan wie een half uur traag wandelt. Je hoeft zelfs niet eens dertig minuten aan één stuk door te wandelen: ook op verschillende momenten per dag in een hoog tempo stappen is prima.

Bron(nen):   Nieuwsblad