Waarom zouden jonge mensen nog een coronaprik nemen?

Het aantal coronagevallen loopt, zoals voorspeld, weer op. De eerste groepen kunnen weer een coronaprik krijgen. Heeft het ook zin voor jongere mensen om zich nog een keer te laten inenten?

Volgens de bekende Belgische viroloog Steven Van Gucht wel. “Omdat zo’n nieuwe booster nog altijd de kans op complicaties zal verminderen", zegt hij tegen HLN. "Zeker in de eerste maanden na deze eventuele vaccinatie verkleint de kans om ziek te worden. En dat is voor mezelf al voldoende reden om de prik te halen. Liever dat dan binnenkort een week ziek thuis te moeten blijven van het werk.”

Heb je net corona gehad dan heeft een prik minder nut. "Als jongere mensen zonder specifiek risicoprofiel pakweg twee weken of een maand geleden een coronabesmetting hebben doorstaan, zal een nieuwe booster nu niet zoveel meer bijdragen. Die besmetting zelf heeft intussen al als een soort booster gewerkt. Het is niet dat je met een extra prik dan plots dubbel zo immuun bent. Ons lichaam kan op een bepaald moment niet nóg meer nieuwe antistoffen aanmaken en T-cellen stimuleren.”

Van Gucht verwacht wel weer een flinke coronagolf met aantallen ziekenhuisopnames die vergelijkbaar zijn met de twee laatste golven, al zal het op de intensive care een stuk rustiger blijven.

In Duitsland wordt het mondkapje weer ingevoerd in het openbaar vervoer. Het daar verplichte FFP2-masker kan helpen. "Momenteel loop ikzelf ook met een lopende neus rond en als ik buitenkom, draag ik wel een masker. Als een vorm van etiquette en beleefdheid tegenover de medemens", aldus de viroloog.

Bron(nen):   HLN