Doorgeslagen obsessie met productiviteit: om 5 uur opstaan is een hype

Lekker al van alles gedaan hebben nog voor de rest van de wereld wakker wordt, dat zou er fijn moeten zijn aan om 05.00 uur opstaan. De '5a.m. club' is een hype op social media. Maar zo gezond is dat niet.

Al 109 miljoen keer is #The5AMClub bekeken op TikTok. Grote namen als Tom Cruise, Michelle Obama, Steve Jobs en Oprah Winfrey zijn fan. Zo vroeg opstaan bied je volgens de volgers veel meer dan een uurtje extra tijd voor jezelf. Het zou de prestaties bevorderen en zelfs dromen helpen uitkomen (eerder ruw verstoren, zou je denken).

En mag je dan zelf bepalen wat je doet met die koude donkere vroege ochtend? Nee, zeker niet. De bedoeling is dat je eerst gaat sporten, dan mediteren of in een dagboek schrijven. En daarna is het tijd voor hersenstimulatie in de vorm van bijvoorbeeld een boek lezen of een taal leren. Je zou daarna bijna weer toe zijn aan een dutje, maar nee, dan mag je lekker aan het werk, met je dromen en doelen bezig.

Volgens slaapexpert Annelies Smolders is dat bijzonder vroege opstaan lang niet voor iedereen goed. Het hele idee komt natuurlijk van ochtendmensen. “Maar dat type mensen is beperkt: maar 15 procent van ons kan zichzelf een ochtendmens noemen. Een avondmens zou deze trend nooit willen volgen, laat staan ze kunnen toepassen”, vertelt Smolders tegen HLN.

Hoewel ze zelf een ochtendmens is, is ze toch geen fan van het Spartaanse schema, met name vanwege het dwingende karakter. “Te veel mensen hebben slaapproblemen. Die ontstaan doordat ze rekening moeten houden met de school- of werkuren of met het uur waarop bijvoorbeeld hun partner, vrienden of ouders opstaan.” Een hype volgen die helemaal niet bij je past, helpt dan niet mee.

Bron(nen):   HLN