Ziekenhuizen stoppen met coronatests personeel: ‘Uitkomsten niet zo betrouwbaar’

In een aantal ziekenhuizen mogen medewerkers met milde coronaklachten gewoon doorwerken. Ten eerste omdat de tests toch onbetrouwbaar zijn en ten tweede om de lange wachtlijsten en personeelstekorten het hoofd te kunnen bieden.

Arts-microbioloog Inge Huijskens van het Albert Schweitzer-ziekenhuis legt uit aan het AD: "Personeel is geneigd na een negatieve zelftest te komen werken, maar de uitkomsten van zo’n zelftest zijn – zeker bij de omikronvariant – niet zo betrouwbaar. Met als gevolg dat medewerkers mét corona onbeschermd op het werk rondlopen. Dat willen we natuurlijk niet.’’ 

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch behandelt corona al langer hetzelfde als andere virussen, zoals influenza of het rhinovirus. "Je mag testen, maar het hoeft niet”, aldus woordvoerder Saskia Byvanck in de krant. "We zijn van mening dat patiënten en medewerkers beter beschermd zijn met een beleid gebaseerd op luchtwegklachten. Dan neem je maatregelen ongeacht of je corona, influenza of bijvoorbeeld het rhinovirus hebt.”

Er zijn veel mensen die ongemerkt corona hebben en daarnaast zijn de zelftests onbetrouwbaar dus hoeveel zin heeft testen dan nog? Arts-microbioloog Jean-Luc Murk: "We weten dat ongeveer 35 procent van de besmette mensen niet eens weet dat ze omikron bij zich dragen. Die lopen ook gewoon door. Dus wat heeft het nog voor zin om de sloten aan de voorkant dicht te doen, terwijl de achterdeur openstaat?”