Een op de drie mensen heeft chronisch slaapgebrek. En dat heeft grote gevolgen

Overeten, piekeren, vergeetachtig zijn, slecht kunnen concentreren, geïrriteerd zijn of snel uit het veld geslagen. Het zijn maar enkele van de symptomen van te weinig slapen. Liefst een derde van alle Nederlanders slaapt chronisch te weinig en dat is funest voor je gezondheid en functioneren.

Mensen die een uur te weinig slapen, eten gemiddeld 140 calorieën meer op een dag. Je hebt meer zin in suikerrijk voedsel en hebt minder discipline om die reep chocola achterwege te laten. Neurowetenschapper en slaapexpert Els van der Helm spreekt in het AD inmiddels van een epidemie van slaaptekort.

De helft van de bevolking heeft meerdere keren per week moeite met inslapen en slaapt niet goed door. Een op de drie heeft een chronisch slaaptekort. Dus ook piloten, buschauffeurs, chirurgen, rechters en politie-agenten. Het is daarom tijd voor actie, volgens Van der Helm. Op het werk moet meer informatie komen over de rol van slaap, geen e-mails meer buiten werktijd, minder reizen in de vroege ochtend en geen avondvergaderingen meer plannen.

Ze wil de politiek bewegen om harder op te treden tegen licht- en geluidsvervuiling, zoals felverlichte winkels en lawaaierig verkeer. Maar zelf kun je ook het een en ander doen: verduister je slaapkamer beter, leg geen mobiele telefoon op je nachtkastje en ga nu echt eens wat eerder naar bed, in plaats van het bij goede voornemens te houden.

Slapen is van levensbelang. Geestelijk en lichamelijk gezond blijven is alleen mogelijk als je voldoende uitrust. Prestaties leveren, of dit nou thuis is, op sportief vlak of op het werk, gaat alleen lukken met een gezonde dosis nachtrust.

Bron(nen):   AD