Hoeveel val je af als je een dag helemaal niets eet? En twee dagen? En drie dagen?


Of je nu wilt afvallen voor je gezondheid of gewoon om wat kilo's kwijt te raken, het lijkt soms alsof er geen einde komt aan de verschillende afslankmethoden die worden voorgesteld. Eén van deze methoden staat bekend als vasten, waarbij je voor een bepaalde tijd geen voedsel tot je neemt. Het idee achter vasten is dat het lichaam dan ketose bereikt, waarbij het begint met het afbreken van vet voor energie in plaats van het gebruikelijke suiker. Maar hoe effectief is het vasten voor gewichtsverlies? En hoeveel gewicht kun je verliezen na een dag, twee dagen of drie dagen zonder eten?


Geen eten gedurende één dag levert doorgaans een aanzienlijke hoeveelheid gewichtsverlies op, maar dit verlies is voornamelijk watergewicht in plaats van vet. Het vasten leidt tot een daling in insuline en stijging van adrenaline, wat op zijn beurt water uit je nieren vrijmaakt. Dit wordt versterkt door het verlies aan koolhydraten als je lichaam geen energie krijgt van voedsel. Eén dag vasten kan daarom resulteren in een gewichtsverlies van 0,5 kilogram tot 2,5 kilogram, afhankelijk van iemands gewicht en stofwisseling.

Als je twee dagen achter elkaar vast, zal de hoeveelheid gewichtsverlies toenemen. Naast de voordelen van het dagje vasten, zal het lichaam verder gaan met het afbreken van opgeslagen vetten voor energie in plaats van spieren. Hierdoor zal het vasten een groter effect hebben op het verminderen van vet. Na twee dagen niet eten kan het gewichtsverlies oplopen tot 2,5 kilogram tot 4,5 kilogram, afhankelijk van de persoon.

Na drie dagen vasten zal je lichaam meer progesteron produceren om het metabolisme te reguleren, wat het effect van ketose zal verminderen. Het lichaam zal dan beginnen met het afbreken van spieren om zichzelf van energie te voorzien. Hoewel dit betekent dat je lichaam minder vet zal verbranden, zul je nog steeds aanzienlijk gewicht verliezen. Het gewichtsverlies kan oplopen tot 3,5 kilogram tot 5,5 kilogram, afhankelijk van het individu.

Het is belangrijk om op te merken dat vasten alleen niet voldoende is om langdurig gewichtsverlies te bereiken. Het vasten moet worden gecombineerd met een gebalanceerd en gezond dieet, evenals regelmatige lichaamsbeweging. Ook kan vasten schadelijk zijn voor bepaalde groepen zoals zwangere vrouwen, kinderen, ouderen en mensen met bepaalde gezondheidsproblemen. Bovendien kan het vasten leiden tot uitdroging en nadelige gevolgen hebben voor de stofwisseling.


Hoewel het vasten gedurende één tot drie dagen leidt tot aanzienlijk gewichtsverlies, is het geen wondermiddel voor gewichtsbeheersing. Vasten, als onderdeel van een gebalanceerd en gezond dieet, kan echter wel helpen om de calorie-inname te verminderen en de stofwisseling te stimuleren, wat uiteindelijk kan leiden tot gewichtsverlies. Als je overweegt om te vasten, zorg er dan voor dat je het doet onder begeleiding van een professional, en alleen als het geschikt is voor jouw gezondheid, leeftijd en levensstijl.