Collageen uit een potje, houdt dat echt je huid jong?

gezondheid
zondag, 02 oktober 2022 om 12:02
anp 445283712
Het is al enige tijd razend populair: collageen in een pilletje, poedertje of potje om de huid jong te houden. Maar werkt het echt?
De collageensupplementen zijn niet goedkoop: de gemiddelde gebruiker is honderden euro's per jaar kwijt. Collageen is een eiwit dat in ons lichaam zorgt voor stevigheid van huid, botten en pezen. Naar mate we ouder worden, neemt de hoeveelheid collageen af en zeker na ons vijftigste wordt het schaars. Met supplementen zou je de collageenvoorraad kunnen aanvullen is het idee.
Maar volgens dr. Tjinta Brinkhuizen, dermatoloog bij het Maastricht Universitair Medisch Centrum en Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, werkt dat zo niet. "Als iets veel geld kost, hebben mensen eerder de neiging om te geloven dat het werkt", zegt ze in Vlaamse krant De Morgen. "Maar er is op dit moment geen enkel betrouwbaar wetenschappelijk bewijs dat collageensupplementen de huid verbeteren." Het is vrijwel onmogelijk dat de supplementen de lange weg door je lichaam kunnen afleggen om uiteindelijk op de juiste plek in je huid uit te komen.
En ook collageencrème is geen oplossing. "Eigenlijk is het heel moeilijk om actieve ingrediënten in de huid te brengen met crèmes", zegt de dermatoloog. "De meeste antirimpelcrèmes zorgen voor een minuscule zwelling in de huid, waardoor de rimpels tijdelijk wat opgevuld zijn."
Wat wel werkt? Niet roken, gezond eten en een goede zonnebrandcrème.