Hoe je botten veranderen als je ouder wordt

gezondheid
zaterdag, 27 mei 2023 om 7:54
jasperart 2023 05 27 075331 3 upscaled
Naarmate wij ouder worden, verliezen onze botten botmassa en kan onze botdichtheid afnemen. Onze botten worden ook kwetsbaarder en breken gemakkelijker.
Natuurlijk botverlies versnelt op middelbare leeftijd. Dit geldt met name tijdens de menopauze (meestal rond de leeftijd van 50 jaar, gedefinieerd als vroegtijdige menopauze als het gebeurt vóór de leeftijd van 45 jaar). Gedurende deze tijd nemen de niveaus van beschermend oestrogeen af. " Voor mannen is het verlies geleidelijker omdat testosteron langzaam afneemt", legt Dr. Deal uit.
Op 65-jarige leeftijd zit iedereen echter in hetzelfde schuitje, aangezien de snelheid van botverlies tussen de geslachten gelijk is. Vanaf daar neemt de botmassa geleidelijk af voor de rest van uw leven, waardoor u een groter risico loopt op breuken.
"Voor elke vijf jaar die verstrijkt na de leeftijd van 65 jaar, verdubbelt uw risico op fracturen in wezen", zegt Dr. Deal tegen Cleveland Health.
Onze levensstijl heeft een grote invloed op de gezondheid van onze botten naarmate wij ouder worden. Het is belangrijk om een gezonde levensstijl te leiden met voldoende beweging en activiteiten die botvernieuwing stimuleren. Regelmatig bewegen helpt bij het behoud van gezonde botten en kan ook helpen bij het verminderen van de symptomen van osteoporose. Bovendien is een gezond dieet, rijk aan calcium en vitamine D, belangrijk om de botgezondheid te behouden.
Bron(nen): Cleveland Health