Studie: deze plantenextracten helpen tegen coronabesmetting (en andere virussen)

gezondheid
maandag, 28 november 2022 om 14:01
anp 451912347
Normaal gesproken verwachten we niet al te veel van planten als medicijn, maar nu is er een serieuze wetenschappelijke studie die aantoont dat de Rode Zonnehoed wel degelijk beschermt tegen bepaalde ziektes, waaronder een coronabesmetting.
“Het geneeskrachtige plantenextract is veelbelovend in de strijd tegen luchtweginfecties en heeft een beschermende werking tegen SARS-Cov2-infecties”, aldus de onderzoekers van de Universiteit Antwerpen. Het extract van de paarse bloem met het rode hart bestrijdt diverse virussen die luchtweginfecties veroorzaken en verkleint ook de kans op besmetting.
Het onderzoeksteam onder leiding van professor Wim Vanden Berghe ging in coronatijd op zoek naar alternatieve middelen om het coronavirus te bestrijden om zo de gezondheidszorg te ontlasten. De aandacht was vooral gericht op farmacologisch gemaakte plantenextracten van de Echinacea purpurea, zoals de Rode Zonnehoed officieel heet.
Het extract bleek inderdaad het immuunsysteem te versterken en besmettingen te voorkomen. “De rode zonnehoed vermindert het totale aantal verkoudheden”, aldus de onderzoekers. “Het plantenextract remt de virale verkoudheden af en voorkomt infecties van respiratoire virussen. Bij het onderzoek bij kinderen verminderde Echinacea de virusbelasting in neusafscheidingen zelfs met 98 procent, wat de besmettelijkheid sterk doet afnemen”, stellen de wetenschappers, al zijn grotere klinische studies nodig om de resultaten te bevestigen.