Van diëten word je dik en 7 tips die wél werken

gezondheid
maandag, 17 oktober 2022 om 6:33
139106652 m
Volgens slankheidsexpert, bestsellerauteur ( 'Levenslank' en 'Van diëten word je dik') en arts Luc Evenepoel heeft het volgen van een dieet geen in en is het ook niet nodig. “Vaak vragen patiënten en personeel mij achter 'mijn geheim’, omdat ik geen grammetje vet meesleep. Daar kan ik met zes woorden op reageren", zegt Evenepoel, tegen HLN “Eet natuurlijke voeding, in natuurlijke hoeveelheden. Of ik reduceer mijn goede raad tot zes letters: ‘minder’.
Hij heeft in HLN zeven concrete tips. Als je er een paar combineert komt het met je gewicht helemaal goed, denkt hij.
1. Er zijn enkele leuke experimenten gedaan in verband met porties, met verrassende resultaten. Proefpersonen die soep aten uit een bodemloos kommetje, dat voortdurend werd opgevuld via een verborgen buisje in de bodem, aten dubbel zo veel als diegenen die soep kregen in een normaal kommetje. Ondanks het feit dat ze veel te veel aten, hadden ze pas genoeg gegeten wanneer het kommetje leeg was. Als je je kippenbeentjes op je bord laat liggen, eet je een kwart minder dan als je ze opruimt. Geblinddoekt eet je 35 procent meer zonder het te beseffen. Laat de kookpotten ook niet op tafel staan. Zo ben je minder snel geneigd een extra portie te nemen.
2. Eet nooit uit een verpakking. Leg alles op een bord, zodat je kan zien hoeveel je eet. Je eet meer als je in gezelschap bent. Dinertje met z’n tweetjes? Je eet 30 procent meer dan alleen. Zes personen aan tafel? Je eet 70 procent meer zonder het te beseffen.
3. Als er veel op je bord wordt geschept, eet je meer, zonder je daarom ook meer verzadigd te voelen. Serveer ook uit kleinere verpakkingen. Als je popcorn eet uit een doos van 240 gram eet je de helft meer dan uit eentje van 120 gram, ook al is die popcorn verschaald. Van roomijs uit een grote doos schep je onbewust 50% meer op. Als je spaghetti neemt uit een halfvolle 800 gram verpakking maak je 30% meer klaar dan uit een vol pak van 400 gram.
4. Drink calorische dranken uit een smal, lang glas in plaats van uit een laag en breed glas. Zo lijkt het of je meer hebt.
5. Verberg de verleidingen. Als je een schaal met chocolaatjes op je schrijftafel zet in het zicht én binnen handbereik, dan eet je er drie meer per dag dan als je die in de la verbergt uit het zicht. Je eet er zes meer tegenover wanneer je die ergens bovenop een kast zet uit het zicht en buiten bereik. Plaats dikmakers achteraan in je koel- of voorraadkast of op het hoogste rek. Beter nog: haal ze gewoon niet in huis.
6. Vervang de koekjestrommel door een fruitschaal. Eet een stuk fruit als tussendoortje in plaats van naar wat ongezonde rommel te grijpen. Eet bij een maaltijd eerst je groenten of de salade. Hou je aandacht bij de maaltijd en geraak niet verstrooid door de tv, de krant of sociale media.
7. Ga bij een buffet eerst kijken wat er allemaal beschikbaar is en beslis dan al wat je gaat nemen. Anders eet je voor je het weet het vierde voorgerecht terwijl je al lang voldaan bent.
Bron(nen): HLN