Waarom eenzaamheid zo slecht is voor je gezondheid

gezondheid
woensdag, 12 juni 2024 om 13:25
anp 490388947
Eenzaamheid maakt niet alleen ongelukkig, het is ook slecht voor je gezondheid. Dat maakt een enorme overzichtsstudie onder meer dan 100.000 mensen nog maar eens duidelijk.
Bij ouderen neemt door eenzaamheid de kans op dementie bijvoorbeeld toe, maar het vertraagt ook de loopsnelheid en maakt dat ze minder goed voor zichzelf kunnen zorgen. Eenzaamheid wordt zelfs in verband gebracht met een vroegtijdig overlijden. Ook voor jongeren is eenzaamheid niet goed, blijkt uit de Amerikaanse studie. Ze hebben daardoor vaker last van hoofdpijn, buikpijn, slaapproblemen en internetverslaving.
Je kunt denken dat dit komt doordat eenzame mensen bijvoorbeeld ongezonder gaan leven, omdat ze zich rot voelen en niemand hebben die hen tegenhoudt, maar er is meer aan de hand. Neurowetenschappers hebben ontdekt dat eenzaamheid de structuur en functie van onze hersenen verandert in gebieden die verband houden met cognitie, stressreacties en emoties. Uit onderzoeken met hersenscans is ook gebleken dat eenzaamheid verband houdt met de biologische markers voor de alzheimer.
Als je eenzaam bent, is het echter niet zo makkelijk om daar iets aan te doen. Als je makkelijk vrienden zou maken, had je die immers wel gehad en was je niet eenzaam. Toch kan het al helpen om je bewust te zijn van de schadelijkheid van alleen zijn. Dat kan motiveren om vaker mensen op te zoeken.