Dit is waarom vrouwen zoveel slechter slapen dan mannen

gezondheid
dinsdag, 25 juni 2024 om 10:23
bijgewerkt om dinsdag, 25 juni 2024 om 11:04
anp 49310248
Lig jij soms nog uren te woelen, terwijl je man slaapt zodra zijn hoofd het kussen raakt? Dat is geen toeval: vrouwen hebben twee keer zo vaak last van slaapproblemen als mannen.
Deels heeft dat met vrouwelijke hormonen te maken, legt slaapexpert Annelies Smolders uit in Het Laatste Nieuws. “Bij mannen volgen hormonen een stabiel patroon, terwijl ze bij vrouwen haast constant fluctueren”, zegt Smolders. “Het gaat niet om exacte doses hormonen die dan te veel of te weinig worden aangemaakt, maar om het hele hormonale samenspel dat uit balans raakt.”
Hormonen
Maar ook andere hormonen zoals cortisol, adrenaline en serotonine spelen een rol. Cortisol en adrenaline worden aangemaakt in stressvolle situaties. Melatonine, het slaaphormoon, kan de stresshormonen niet altijd de baas, waardoor je wakker blijft. Verder werken de hersenen van vrouwen anders, meent Smolders.
Mindful
“Mannen en vrouwen hebben een ander brein. Een man wordt bij wijze van spreken al meer mindful geboren dan een vrouw. Vrouwen slaan sneller en meer aan het piekeren. Zo gaan ze vaker wakker naar bed en worden ze tijdens het slapen steevast om het uur enkele minuten wakker. Gewoonweg omdat hun brein overal de kans ziet om te piekeren en zo de slaap tegenhoudt. Mannen doen dat van nature minder.”