Wat te doen als je ooglid regelmatig trilt?

gezondheid
vrijdag, 26 mei 2023 om 12:22
anp 203110065

Nogal wat mensen hebben bij tijd en wijle last van een trillend ooglid. Dit is een vervelende aandoening, het leidt je af van je bezigheden. Moet je jezelf zorgen maken, waar komt het vandaan en wat kun je eraan doen? Oogarts Virginie Ninclaus uit het Belgische Gent helpt ons uit de brand.

“Alles met dat trillend ooglid heeft te maken met de zevende hersenzenuw of de ‘nervus facialis’”, legt dokter Ninclaus uit aan HLN. “Dat is een zenuw die de spiertjes in het ooglid aanstuurt. Als de zenuw overactief is, zal je ooglid plots beginnen trillen. Dat kan zowel het bovenste als onderste ooglid zijn. Zoiets is volledig pijnloos, maar wel erg vervelend. Je hebt er immers geen controle over.”

Stress en vermoeidheidWaarom begint je ooglid zich samen te trekken? “Oorzaken die vaak terugkomen zijn stress en vermoeidheid. Bij veel mensen helpt het dan ook om gewoon eens wat rust te nemen. Verder kan ook een teveel aan cafeïne of een allergie aan de basis liggen. Herken je jezelf daar in? Vermijd dan voor een tijdje je dagelijkse shot espresso, of ga na waar de allergie vandaan kan komen. Als patiënten kunstlenzen dragen, kan het bijvoorbeeld helpen om die even uit te doen”, zegt Ninclaus.

“In de overgrote meerderheid van de gevallen is er bij een trillend ooglid niets aan de hand. Het is compleet ‘goedaardig’, en het gaat dan vanzelf over”, stelt de oogdokter gerust. “Blijft het trillen voortdurend aanhouden en heb je zelfs moeilijkheden om je oog open te houden? Ga dan langs bij een oogarts. In heel uitzonderlijke gevallen kan het namelijk om een blefarospasme of ooglidspasme gaan. Daarbij maakt je oog heel de tijd ongewilde bewegingen. In uitzonderlijke gevallen kan het trouwens ook een voorbode zijn van neurologische ziektes zoals Parkinson. Maar dan zal een blefarospasme niet het enige symptoom zijn waar je last van hebt.”

Gratis botoxGelukkig is er een simpele oplossing, die vergoed wordt door de zorgverzekering. “Een ooglidspasme lossen we op door kleine hoeveelheden botox in het ooglid te spuiten. Die maken een deel van de spier minder actief. Zo gaat je ooglid minder snel trillen, terwijl de rest van je oog nog perfect kan functioneren. De botox is gemiddeld wel na vier maanden uitgewerkt. Je moet de ingreep dus regelmatig herhalen. Gelukkig beschouwen onze gezondheidsinstanties deze vorm van botox niet als esthetisch, waardoor een groot deel van het bedrag wordt terugbetaald”, besluit Ninclaus.

Bron(nen): HLN