Zorgen over de zorg: Nederland minder positief dan andere landen

gezondheid
dinsdag, 27 september 2022 om 18:16
anp 453488311
Bijna drie op tien Nederlanders denken dat de zorg de komende jaren achteruitgaat. Het coronavirus en onze mentale gezondheid zijn onze grootste zorgen.
Dat blijkt uit een groot onderzoek van Ipsos onder ruim 23.000 mensen in 34 landen. 500 Nederlanders vulden de vragenlijst in. Driekwart van de ondervraagden meent dat de zorg in ons land overbelast is. Volgens twee derde van de respondenten is het personeelstekort een van de grootste problemen in de zorg. En daar zouden ze weleens gelijk in kunnen hebben: er staan duizenden vacatures open en vier op de tien zorgmedewerkers overweegt ook nog eens om de sector te verlaten.
Wat onze eigen gezondheid betreft zijn we vooral bezorgd over het coronavirus, de mentale gezondheid, kanker, stress en obesitas. Verder vrezen veel mensen dus dat de zorg achteruitgaat. Daarin zijn we pessimistischer dan inwoners van andere landen. Zo verwachten de meeste mensen in Colombia, China en Brazilië juist dat de zorg in hun land de komende jaren zal verbeteren.