Een roedel schnabbelstudentes ontwricht het commerciële circus van de FIFA.

Een roedel schnabbelstudentes van Bavaria ontwricht het commerciële circus van de FIFA. David bezorgt Goliath een hoop jeuk. Goliath is in dit geval het Amerikaanse biermerk Budweiser. Hoe sneu kan je zijn? En hoe meedogenloos? Rond de Zuid-Afrikaanse stadions lopen normaal duizenden hongernegers lauwe blikjes lokaal bier en hapjes te verkopen. Die mensen moeten daar van leven. Karig van leven. We hebben het over het absolute bestaansminimum. Dat doen ze al jaren. Een keer in hun leven komt er een WK langs en kunnen ze echt wat verdienen, maar door de FIFA zijn ze verbannen. In een kring van anderhalve kilometer rond de stadions heerst de doodenge heer Blatter en mag uitsluitend bocht en rommel van de officiële sponsors worden verkocht. De Budweisers en andere Adidassen heersen vanuit hun hotelsuites en skyboxen. En ze zijn tevreden. Heel erg tevreden! Heerlijk om dat succes te hebben. Dat je al die sloebers van je terrein hebt kunnen weren. Wat is zakendoen toch leuk.
Waterdichte contracten, dichtgetimmerd door vadsige advocaten met torenhoge salarissen.
Daarom vind ik de actie van de Brabantse brouwer zo vrolijk. Een zootje lekkere meiden in een sexy jurkje hijsen en een patserig FIFA-feestje naar de Filistijnen helpen. En in één klap ook nog eens wereldberoemd worden. Dat zijn acties waar ik van hou. Naar binnen als Deense supporters en je daar in een ruk ontpoppen als sexy Bavariababes. Onschuldig en grappig tegelijk.
Bij de oefenpotjes in Nederland ging het al mis. Toen deden de KNVB en Heineken heel chagrijnig. Ze mokten over juridische stappen en stadionverboden. Ik vrees dat de legendarische Freddy Heineken heeft liggen woelen in zijn graf. Advocaten?? Stadionverbod?? Zijn ze krankzinnig geworden? Freddy zou in zijn tijd hebben teruggeslagen met een vrolijke advertentie of een snel in elkaar geflanste commercial. Maar niet met advocaten.
Ooit had hij in de Verenigde Staten een aanvaring met het Franse Kronenbourg, die hem een publiciteitskunstje geflikt hadden. Hij plaatste een advertentie met de tekst: Kronenbourg is the reason French people drink wine! Dat is duidelijke taal. Hoe erg moet het zijn als je opvolgers het oplossen met advocaten? Heel erg. Ik vrees dat er een grote kans is dat Nederland Heineken massaal de rug toekeert. Geen bier van sneue huilebalken. Voor mij is het geen probleem omdat ik sowieso alleen maar Grolsch tank. Dat zou trouwens best eens Bavaria kunnen worden. Al is het maar omdat ik van die naam zo intens vrolijk wordt.
Maar die Budweiser heeft het natuurlijk nog veel bonter gemaakt en is in één keer de risee van de internationale bierwereld. Niemand neemt nog een slok van dat bittere spul.

De brouwer zal miljoenen flesjes door de houdbaarheidsdatum zien gaan. En terecht. Een dikke patser die niet tegen zijn verlies kan en jonge meiden van hun bed laat lichten. En uren laat verhoren. Hoe sneu kan je zijn?

Lees verder

Bron(nen):   Youp.nl