‘De automatisering bedreigt de hele middenklasse’

Op weg naar het station fiets ik altijd langs de ABN Amro. De Fortisbank van ernaast is verdwenen, mét de banen uiteraard. De bankensanering is in volle gang, van de week nog sneed de Rabobank tweeduizend banen weg. De schuldige is de bankencrisis maar de automatisering helpt ook mee. Dan passeer ik boekhandel Polare. Dicht, vanwege mismanagement maar ook omdat ze de bol.com-revolutie hebben gemist. Op het station kijken een paar treurige NS-dames over de balie heen. Hun tijd is voorbij. Zelfs de kaartjesautomaat levert al een achterhoedegevecht tegen de ov-chipkaart. Lees verder in De Volkskrant

Bron(nen):   De Volkskrant      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  De eerste versie van dit verhaal werd geschreven toen de eerste stoomtram van Amsterdam naar Haarlem reed.

  • Pietje_Precies

   jammer dat ik maar 1 plusje kan geven.

   Spijker – Kop -next.
   13 instagram medewerkers hebben ineens 1 miljard te besteden. NEE daar gaan ze geen middenklassers voor inhuren om hun huis te bouwen, zwembad aan te leggen, hond uit te laten, nagels te laten doen, auto te kopen, op reis te gaan etc etc. Veel waarde creeren is altijd een goed idee.

   soms voor het individu een probleem, maar voor de samenleving als geheel een prima ontwikkeling.

   (in antwoord op kletsmajoor)
   • bebeben

    Volgens mij heeft de schrijver helemaal niets tegen het creëren van waarde. Het interessante aan deze tijd is dat er bij het creëren van meer waarde in toenemende mate minder menselijke arbeid aan te pas komt. De nagelverzorgingsrobot lijkt me nog ver weg en de kans dat er een geautomatiseerde hondenuitlater komt, klinkt zeker nog als sciencefiction, maar ondertussen verdwijnen er natuurlijk wel tal van andere banen.

    Alles wat geautomatiseerd kan worden, zal ook geautomatiseerd worden, omdat menselijke arbeid nou eenmaal duur is. En al die mensen omscholen tot bouwvakkers, hondenuitlaters, nagelverzorgers, personal shoppers etc., dat is nogal een opgave, Bovendien komt het me onwaarschijnlijk voor dat de overblijvende beroepen het toenemende surplus aan mensen zal kunnen absorberen. Er zullen creatievere oplossingen moeten komen.

    (in antwoord op Pietje_Precies)

Reacties niet toegestaan