Ik ruik een rat

Gisteren werd de Ik-ruik-een-ratbrief gepubliceerd door Rosenthal en Hillen, waarin een 'feitenrelaas' werd gegeven over de mislukte evacuatie van twee mensen uit Libië. En wat denkt u: ik ruik een rat. Nog sterker dan voorheen.

De brief staat vol verhullende verhalen en zijsporen. Bijvoorbeeld: wie en wat was de Nederlander die moest worden geëvacueerd? En waarom? Elke zin die hierop een antwoord geeft, is langer dan deze column, en dan nog staat er niets. Maar soms steekt de rat even zijn kopje op, bijvoorbeeld in de zin: 'Hierbij speelde een rol dat betrokkene in Sirte niet over zijn paspoort beschikte.' Pardon? Geen paspoort? In Libië? Hoe ben je daar dan gekomen?

Met dat soort zaken staat het vol. Ik doe er nog één: 'De werkgever meldde dat eerder die week op zijn bedrijfscomplex in Sirte nog een inval door de politie was gedaan, waarbij intimidatie en geweld waren gebruikt.' O ja? Waarom viel de Libische politie in? Zomaar? En waarom schoten ze? Ook zomaar? Om indruk te maken? Terwijl het bedrijf op dat moment een opdracht voor Kadhafi uitvoerde?

Lees verder in Het Parool.

Bron(nen):   Het Parool