De amygdala overdrijft niet: zzp’er staat met de rug tegen de muur

Normaal gesproken put ik troost uit hersenwetenschap. Als ik me verdrietig voel, of bang, stel ik me gerust met de gedachte dat het gewoon mijn amygdala is die overdreven actief doet. Meestal helpt dat. Maar vorige week niet. Na het lezen van de belastingvoorstellen van de commissie Van Dijkhuizen wonnen mijn emoties het (tijdelijk) van mijn ratio en heb ik eerst een kwartier op de rand van ons kuilige tweepersoonsbed zitten huilen. Mijn man en ik zijn beiden zzp'er. En wanneer de plannen van de commissie beleid zouden worden, zouden we door de afschaffing van onder meer de zelfstandigenaftrek elk 300 euro netto per maand moeten inleveren. Op jaarbasis zouden we als huishouden meer dan 7200 euro minder te besteden hebben. En dat geld hebben we niet. Lees verder in Trouw

1 Reactie Doe mee met de discussie →


 1. Paul m van Dam

  De link naar Trouw werkt helaas niet. Google naar “De amygdala overdrijft niet: zzp’er staat met de rug tegen de muur”.

  Het artikel zelf levert echter geen enkel nieuw inzicht op over de maatschappelijke positie van ZZP-ers. Des te interessanter zijn de reacties van de aanhangers van het neoliberalisme.

  Opmerkingen als “Je komt er wel” of “ga je toch gewoon wat anders doen” of het pareltje “God, wat zijn ze zielig” geeft toch een mooi inzicht in de reden waarom mensen massaal op de VVD en haar neoliberale zusterpartij de PvdA blijven stemmen. Het geloof in de beloofde vrijheid van het liberalisme is sterker dan alle beloften van het communisme ooit.

  Paul Schnabel SCP beweert dat een 30+ partij meer voor de hand ligt dan een 50+ partij. Dat is natuurlijk baarlijke onzin. Weet Schnabel niet dat armoe in het neoliberale jargon gewoon de prikkel heet om je nuttig te maken. Armoede bestaat niet. Natuurlijk weet ook Schnabel dat armer worden over de hele linie vanaf 0+ het gevolg is van de kaasschaafdoctrine om van de verzorgingsstaat een neoliberaal paradijs te maken. Een herschikking van de welvaart is een paradijs met prachtige gebouwen in Brussel en nettoinkomens voor de gelukkigen die het brutosalaris royaal overstijgen. Gat in de EU-begroting, die nog nooit door accountant is goedgekeurd is de begroting van de gelukkigen: gewoon de lidstaten opnieuw vragen. Wie twijfelt is een looser, wie weigert een naargeestige anti-europeaan. Door op Diederik Samsom te stemmen krijgt u Mark Rutten en Herr Schulz (Wie anti-EU is, is een fascist) er gratis bij. Gelukkig bent u geen gevaar voor de democratie want daar hebben neoliberalen toch een hekel aan. U wordt niets gevraagd, de oplossing voor uw problemen is het ondernemersschap, u wordt liberaal, u wordt ZZP-er. De bijstand redt uw onder water staande hypotheek immers niet. Uw laatste kans. En onthoud dat als u faalt is het uw schuld, het systeem faalt niet.

  In Amerika is 50% van de welvaart in handen van 2% van de bevolking. Dat paradijs willen we toch zeker hier ook.

  98% van de mensen gelooft dat zij spoedig tot de 2% gelukkigen gaan behoren, het (neo)liberale paradijs lonkt…

Reacties niet toegestaan