Bekende relatietherapeut: "Coronacrisis zet relaties op scherp"

Liefde, relaties, geluk
zaterdag, 25 april 2020 om 15:59
hh 9494024
De coronacrisis zet relaties op scherp, zegt 's werelds bekendste relatietherapeut Esther Perel tegen De Standaard. "Mensen zullen nader tot elkaar komen of erachter komen dat ze veel verder van elkaar afstaan dan ze dachten."
RouwWe beseffen niet dat we door een periode van rouw gaan, legt Perel uit. Die rouw leidt tot druk. "Mensen gaan elkaar verwijten maken. Waarom zit je steeds maar naar dat enge nieuws te kijken? Waarom ben je niet voorzichtiger? Heb je je handen wel gewassen?"
Hoe koppels samen met deze rouw omgaan, zegt iets over de kwaliteit van hun relatie. "Durven mensen open naar elkaar te zijn over hun zorgen en angsten? Zijn beide partners nieuwsgierig naar elkaars gevoelens? En zien ze elkaars reactie niet als een bedreiging voor zichzelf?" Koppels worden meer complementair of meer gepolariseerd, aldus Perel.
"Het is de manier waarop de partners met verschillen omgaan die bepaalt of ze in deze periode intiem kunnen zijn of niet," vervolgt de therapeut. "Mensen zullen nader tot elkaar komen of erachter komen dat ze veel verder van elkaar afstaan dan ze dachten."
BabyboomDe coronacrisis versnelt je inzicht over je liefdesrelatie, denkt Perel. Ze gaat uit van twee soorten reacties: "Ofwel: het leven is kort, let’s get married. Of: het leven is kort, I’m out of here." De relatietherapeute voorziet dan ook zowel een babyboom als een echtscheidingsgolf. Na 9/11 zag je dat ook. "Een periode als deze confronteert je met je eigen essentie: wat vind je belangrijk in je leven, en met wie wil je je echt verbinden?"
Vrienden en familieMaar de coronacrisis zet niet alleen je liefdesrelatie op scherp, ook relaties met vrienden en familie komen onder een vergrootglas te liggen. "Je leven, je identiteit, wordt volledig ­gevormd door de relaties die je aangaat", zegt Perel. "Zowel zakelijk als privé." Doordat we letterlijk afstand nemen, beseffen we beter welke relaties belangrijk zijn en wat we verwachten van geliefden, vrienden of familie.
Bron(nen): De Standaard