Eenzaamheid is dodelijker dan obesitas

Er ligt een taboe op eenzaamheid. Als je eenzaam bent, dan doe je iets verkeerd. Dat faal je als modern mens. Dan leef je niet goed. Toch zijn veel mensen eenzaam, ondanks, of misschien ook wel als gevolg van alle quasi-nabijheid die het internet biedt. Je ziet op Facebook al die mensen snoeven over hun geweldige leven, over al hun vrienden en uitjes en je gaat je nog rotter voelen dan je al deed. Niet voor niets werd onlangs vastgesteld dat er een omgekeerde correlatie is tussen Facebook en geluk: hoe meer je op Facebook zit, des te treuriger je wordt. Eenzaamheid, schrijft Slate, is ook gewoon gevaarlijk. Je loopt er allerlei kwalen makkelijker door op. Althans: sommige ziektes zie je meer bij eenzame mensen dan bij mensen met een gevarieerde vriendenkring. De extra gezondheidsrisico's van alleen en eenzaam zijn zijn vergelijkbaar met die van roken. Je afweersysteem gaat slechter functioneren, je krijgt arthritis, diabetes en hartkwalen. Eenzaamheid kan je slopen, en is een groter gezondheidsrisico dan obesitas, maar we hebben er weinig aandacht voor. Volgens cijfers uit de VS stijgt het aantal mensen dat zichzelf eenzaam noemt snel. In de jaren 80 noemde 20% zichzelf eenzaam, nu is dat 40%.  

Bron(nen):   Slate      

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Peter

  Volgens mij word je depressiever van het nieuws

  • ikookeven

   Lees voornamelijk het leuke nieuws :-). Ben je ook zo doorheen :-).

   (in antwoord op Peter)
 2. Conformer

  Komt door de alsmaar toenemende vervreemding, wat een gevolg is van de kapitalistische individualistische consumptiemaatschappij. Mensen voelen zich machteloos, nutteloos en geïsoleerd.

  Aan de ene kant hebben mensen behoefte aan (echte) sociale contacten, aan de andere kant hebben mensen steeds minder behoefte aan de oppervlakkige sociale contacten die de meeste mensen hebben (of ja, zo lijkt het), ook al wordt dat laatste door de massamedia gepresenteerd als iets dat je na moet willen streven als je “gelukkig” wilt zijn.

  We moeten dit zien te doorbreken.

  • BeelaTeismar

   Ja, en wanneer je daaraan niet mee wenst te doen wordt je als een zonderling beschouwd. Mensen binnen een groep gedragen zich vaak heel anders dan wanneer je alleen met ze spreekt, bang om buiten de boot te vallen.

   (in antwoord op Conformer)
  • ikookeven

   Hans Stolp heeft hier een interessante kijk op.

   (in antwoord op Conformer)
 3. Pietje_Precies

  door Facebook ben ik nooit meer eenzaam…..

 4. Karel Kritisch

  Ga eens af en toe wat leuks met je vrienden doen en laat je telefoon thuis..

  • ikookeven

   maar die hebben eenzame mensen dan toch niet?

   (in antwoord op Karel Kritisch)
   • Karel Kritisch

    Nou de meeste eenzame mensen hebben wel wat vrienden of kennissen hoor. Je moet jezelf af en toe ook eens mobiliseren en niet alleen naar facebook turen.

    (in antwoord op ikookeven)
    • ikookeven

     maar dan zijn die mensen toch helemaal niet eenzaam? Als je een aantal vrienden hebt…. of gaat het om mensen die zich eenzaam voelen, ook al hebben ze 1000 vrienden….
     Ik heb bewust weinig vrienden, maar ben absoluut niet eenzaam en doe niet aan facebook en twitter. IK LEEF!

     (in antwoord op Karel Kritisch)
     • Karel Kritisch

      Het gaat inderdaad over oppervlakkige contacten waardoor je je eenzaam kunt gaan voelen..

      (in antwoord op ikookeven)

Reacties niet toegestaan