Studie: Vrouwen worden depressiever naar mate ze langer bij hun partner zijn

Je hebt de ware gevonden, je weet het zeker en dat eerste jaar vliegen de vonken ervan af, de vlinders fladderen in je buik en de romantiek hangt in de lucht. Maar dan gebeurt wat jou niet zou overkomen: de klad komt erin. Zeker als je vrouw bent.

Duitse onderzoekers vroegen meer dan 550 koppels, die onderdeel waren van een grotere studie, naar de tevredenheid met hun leven, hun eigenwaarde en depressieve klachten op vier momenten: na het eerste jaar van hun relatie, een jaar voor de relatie eindigde, een jaar na het begin van de volgende relatie en enkele jaren later. Het ging om getrouwde koppels, samenwonende stellen en latrelaties.

Conclusie: na een jaar in een relatie voelen mensen zich minder depressief en zijn ze tevredener met hun leven. Ook hun eigenwaarde was hoger dan een jaar voor de vorige relatie eindigde. Maar helaas: na verloop van tijd verandert dat. Naar mate de relatie langer gaat duren, voelen mensen zich weer depressiever en zijn ze minder tevreden met hun leven.

Vrouwen
En het ergste: vrouwen voelen zich slechter dan mannen naar mate een relatie vordert. Ze zijn depressiever en hun eigenwaarde neemt meer af. Tegen de verwachtingen in voelen ouderen zich slechter in een latere fase van hun relatie dan jongeren. En mensen die samenwonen zijn juist gelukkiger dan getrouwde koppels. Het gaat wel om gemiddelden en de verschillen zijn niet heel groot.

Maar toch, moraal van dit verhaal: Aan het begin maakt een relatie je gelukkig, maar dat gevoel neemt af. Het kan reden zijn om een nieuwe partner te zoeken, maar dan gaat hetzelfde gebeuren. Veel zin heeft dat dus waarschijnlijk niet.

Bron(nen):   Psychology Today