Ongewenst single en 40+? 9 belemmerende gedachten

Een relatie- en datingexpert somt de belemmerende gedachten op die mensen weerhouden van het vinden van een leuke partner: 1. Alle leuke mensen zijn al bezet - Dit is statistisch gezien onjuist. Als er gescheiden wordt, komen er meestal 2 mensen op de datingmarkt. Sterker nog, er zijn nog nooit zoveel 40-, 50- en 60-plussers single geweest als nu. 2. Ik heb mijn kans als gehad - Het zijn vaak de weduwen en weduwnaren die dit over zichzelf denken, vooral als ze een goede relatie hadden met hun overleden partner. Het is voor de hand liggend om te denken dat zoiets moois je maar 1 keer overkomt. Maar dat je een goede relatie had is precies de reden waarom je er van uit kunt gaan dat het nogmaals kan. 3. Het is de moeite niet waard - Teleurgesteld en ontmoedigd door slechte ervaringen met daten maakt soms dat mensen het maar opgeven. Totdat ze hem of haar eindelijk hebben gevonden en zich realiseren dat het alles waard was. 4. Ik wil de perfecte partner en laat anders maar zitten - De perfecte partner bestaat niet en zelf ben je het ook niet. 5. Mijn vrienden/vriendinnen zijn leuker - Daar ben je mee opgegroeid, ze kennen je van haver tot gort. Een partner zal dat nooit kunnen inhalen, maar als je er daarom nooit aan begint zul je ook nooit op dat punt komen. 6. Ze liegen en bedriegen - Iemand heeft je hart gebroken en 'zo zijn ze nou eenmaal', dus je begint er niet meer aan. Stoppen met dit uitgangspunt zal je helpen om leuke mensen te ontmoeten. 7. Ik heb nooit een interessant persoon ontmoet - Dit denken veel mensen die niet daten. Door meer te daten, ontmoet je meer interessante mensen. 8. Waar ik woon, wonen geen singles - Misschien zijn het er wat minder, maar er zijn nu zoveel mensen single dat het eigenlijk niet waar kan zijn. 9. Ik heb geen tijd om te daten - Als je echt een relatie wilt dan maak je het wel belangrijk.

Bron(nen):   PsycheCentral      

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vestzak

  Je kunt ook gewoon niet naar relatie- en datingexperts luisteren.
  Word je ook gelukkiger van.

  • Victor Verlon

   Mensen die geen voldoening vinden in hun levenssituatie zoeken juist naar advies. Als het goed is verlangen zijn naar verandering.

   En uiteraard word je niet per se gelukkig(er) van wel of niet luisteren naar relatie- en datingexperts. Maar wat maakt je dan wel gelukkig?

   (in antwoord op Vestzak)
   • Tegendraads

    Misschien moet je dat dan van een expert halen die ook de situatie kan beoordelen, en niet van een lijstje van internet.

    (in antwoord op Victor Verlon)
    • Victor Verlon

     Goed punt! Al kun je lijstjes, boeken en dergelijke gebruiken als zelfreflectie. Het kan je aan het denken zetten.

     Uiteindelijk is het noodzakelijk om zelf de situatie te kunnen beoordelen. Want zelfs al heeft een expert een meer steviger referentiekader, het is aan de client zelf om op eigen kracht en visie keuzes te maken.

     (in antwoord op Tegendraads)
   • Vestzak

    Oh, ik wil niemand ridiculiseren verder. Als mensen dit denken nodig te hebben, wie ben ik dan om ze te beoordelen?

    Ik heb zelf gewoon niets met dit soort lijstjes en deskundigen. Leef je leven, denk ik dan. Maak je niet zo druk om dit soort zaken en vastomlijnde gedragspatronen. En maak het vooral niet moeilijker door met experts te gaan praten. Wat is er mis mee om op je 40e vrijgezel te zijn? Of op je 50e? Of de rest van je leven? Waarom zou je een vreemde (je kent de expert immers niet) je laten vertellen hoe je je leven moet leiden?

    Ik begrijp het gewoon niet, that’s all. Als iemand mij in een kamertje zou dwingen met zo’n expert in gesprek te gaan, zou ik hem de hemd van het lijf vragen. Zou ie waarschijnlijk horendol van worden. Zo erg dat ie waarschijnlijk aan zichzelf gaat twijfelen.

    Maar dat ben ik. U heeft verder volkomen gelijk natuurlijk. Als mensen er baat bij (denken te) hebben, moeten ze het vooral doen.

    (in antwoord op Victor Verlon)
 2. Tegendraads

  Ik kan het toch echt niet eens zijn met nummer 1: Gescheiden mensen zijn niet per se leuke mensen. Het zijn waarschijnlijk minder leuke mensen. Ze hebben immers niet de sociale vaardigheden om de juiste partner uit te zoeken, anders was het niet tot een scheiding gekomen.

  • AT

   Volgens mij heeft u punt 1) verkeerd begrepen. Er wordt niet beweerd dat gescheiden mensen leuke mensen zijn, er wordt gerefereerd aan de gedachte dat alle leuke mensen al bezet zijn. Door de hoeveelheid scheidingen zijn er heus wel leuke mensen ‘op de markt’. En scheiding maar even koppelen aan het gebrek aan sociale vaardigheden is wel erg kort door de bocht. Het wordt ook niet beweerd in het artikel dat u aanhaalt.

   (in antwoord op Tegendraads)
 3. Victor Verlon

  Graag haak ik in op twee punten:

  2. “Ik heb mijn kans als gehad … … Maar dat je een goede relatie had is precies de reden waarom je er van uit kunt gaan dat het nogmaals kan”

  Dit kan leiden tot een veel voorkomende denkfout. Wat je bent verloren krijg je nooit meer terug. De goede relatie die achter de rug is, kun je niet opnieuw krijgen. Elke relatie is immers uniek.

  Je kunt gemakkelijker een nieuwe (andere) relatie aangaan door te stoppen met vergelijken. Begin met een schone lei.

  Elke relatie/partner heeft zijn eigen voor- en nadelen, sfeer, smaak, gevoel, beleving. Goed, op een andere manier.

  Openstellen dus voor iets nieuws…

  9. “Ik heb geen tijd om te daten – Als je echt een relatie wilt dan maak je het wel belangrijk”

  Welnee. Als je geen tijd hebt om ‘te daten’, heb je eigenlijk ook geen tijd voor een relatie.

  Af en toe een afspraakje slurpt minder tijd op dan een relatie. En na het aangaan van een relatie is het belangrijk om te blijven daten met je partner.

  De negen punten zijn voorbeelden van wat mensen als excuus bedenken, om (op oudere leeftijd) niet meer actief te zijn. Er is weerstand om te veranderen, zich aan te passen aan een nieuwe tijd of aan een nieuwe partner. Daar ligt het probleem, niet in de creatieve smoezen die mensen voor zichzelf bedenken.

  Voor de oudere singles heb ik gisteren een video uitgebracht over het onderwerp:

  http://www.aantrekkingskracht.com/oud-liefde

  Leef!

 4. harrr

  Grappig dat er 4 maand oude reacties staan op een bericht van … vandaag

Reacties niet toegestaan