Heeft de hoogte van ons salaris invloed op de kans dat we vreemdgaan?

Als de vrouw kostwinner is binnen een relatie, loopt ze 15 procent kans dat haar man met een ander de koffer induikt. Dat blijkt uit onderzoek onder 3.000 Amerikaanse koppels. Andersom geldt dat niet: de kans dat vrouwen die afhankelijk zijn van hun man, overspel plegen is maar 5 procent.

Professor Christin Munsch van de universiteit van Connecticut heeft een eenvoudige verklaring voor de afhankelijke vreemdgaande man. Tegen de Wall Street Journal vertelt ze: “Mannen die hun traditionele rol van broodwinner verliezen, voelen zich in hun mannelijkheid aangetast. Dat gevoel proberen ze dan op een andere manier te compenseren, onder meer door vreemd te gaan. Het laat hen toe een afstand te creëren met hun partner en hun echtgenote zelfs te straffen omdat ze meer verdient.”

De kans dat mannen hun vrouw bedriegen wordt kleiner zolang hun inkomen stijgt. Tot mannen meer dan 70 procent van het gezinsinkomen verdienen, dan begint de kans op overspel iets te stijgen. “Deze mannen zijn zich ervan bewust dat hun vrouw materieel volledig afhankelijk is en daarom niet snel zal vertrekken als ze hem op een buitenechtelijk avontuur betrapt,” zegt Christin Munsch. Vrouwen zijn juist het minst geneigd om vreemd te gaan als ze het gehele gezinsinkomen binnen brengen.

Bron(nen):   Express.be