Succes van een huwelijk gaat niet over seks of geld, maar over respect

John Gottman is al 40 jaar gerespecteerd onderzoeker en behandelaar op het gebied van scheidingen. Op basis van zijn ervaring en kennis zegt hij dat één factor overheerst als het gaat om het voorspellen van een scheiding. Als de partners geen achting voor elkaar hebben, als een van beide (of allebei) de ander minacht, dan is een scheiding bijna zeker.

Het is normaal en gezond om het van tijd tot tijd oneens te zijn. En je mag zelfs (wel eens) je beter voelen dan de ander, maar zodra je die ander minacht, als je hem of haar minderwaardig vindt, dan is je relatie in serieus zwaar weer, weet hij na 40 jaar.

"Het kan heel openlijk zijn: met je ogen rollen van minachting, maar het kan ook subtiel. 'In mijn familie doen we dat (wat dan ook) niet zo'. Dat is zeggen: in de jouwe blijkbaar wel. Dat is ook op iemand neerkijken.'

Volgens Gottman is niet alles per se verloren als je minachting voelt voor je partner. Maar alleen als je iets doet aan die minachting. Als je ophoudt jezelf beter te vinden. Anders is de relatie gedoemd.

"Relationships die by ice rather than fire."

Bron(nen):   Harpers Bazaar